MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Noc Muzeów w Busku-Zdroju. Zwiedzanie wystawy i koncert

Noc Muzeów w Busku-Zdroju. Zwiedzanie wystawy i koncert

Polecamy

Mio MiVue 935W. Nowy wideorejestrator z nagrywaniem w 4K

Mio MiVue 935W. Nowy wideorejestrator z nagrywaniem w 4K

Zmiany w komunikacji miejskiej w Krakowie

Zmiany w komunikacji miejskiej w Krakowie

Korki i remonty. Konopnickiej, Solidarności i duże opóźnienie na Zwierzynieckiej?

Korki i remonty. Konopnickiej, Solidarności i duże opóźnienie na Zwierzynieckiej?