Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Dzień Flagi 2024 w Bydgoszczy. Zobaczcie zdjęcia

Dzień Flagi 2024 w Bydgoszczy. Zobaczcie zdjęcia

Polecamy

Jeden z pociągów, wiozący kibiców Wisły na finał Pucharu Polski utknął

AKTUALIZACJA
Jeden z pociągów, wiozący kibiców Wisły na finał Pucharu Polski utknął

Zamykają jezdnię na zakopiance. Nowe utrudnienia przy budowie wiaduktu pod Krakowem

Zamykają jezdnię na zakopiance. Nowe utrudnienia przy budowie wiaduktu pod Krakowem

Kazimierz Barczyk: W Małopolsce zainwestowano już 66 mld zł. Zmiany są rewolucyjne

Kazimierz Barczyk: W Małopolsce zainwestowano już 66 mld zł. Zmiany są rewolucyjne