Ciasto z dziurką, czyli smaki spod Wawelu

Elżbieta Cegła
Obwarzanek to symbol Krakowa. Inaczej - precel lub bajgel. Jest wśród 10 małopolskich wyrobów chronionych unijnymi przepisami.

Obwarzanek krakowski, sernik krakowski, kremówka z Cracovii, maczanka po krakowsku, golonka po krakowsku... Określenia "krakowski" używamy przy wielu okazjach, bo też i w wielu przypadkach przymiotnik ten jest jak najbardziej uzasadniony. Wiąże się z historią miasta, dziejami znamienitych rodów, których potomkowie do dziś kultywują kulinarną tradycję, właścicieli znanych lokali gastronomicznych czy też małych barów, kawiarni, cukierni prowadzonych rodzinnie od wielu pokoleń.

Krakowianie od lat kupują chleb prądnicki, wypiekany od XIV w. według tej samej receptury i też wpisany na unijną listę produktów regionalnych z Małopolski. Kiedyś najlepsze kremówki sprzedawano w cukierni dawnego hotelu "Cracovia", wypiekane pod okiem mistrza Stefana Przebindowskiego. Na "fedora" chodzi się do Śliwy na Królewską, po lody stoi się w kolejce do Starowicza przy Starowiślnej, siecią cukierni i kawiarni pokrywają miasto Michalscy...

A na obiad złożony z dań tradycyjnej kuchni polskiej chodzi się "Pod Anioły", "Pod Barana", do Babci Maliny albo Pollera, do Hawełki, Wierzynka i wielu małych knajpek ukrytych w oficynach i ogródkach, w które warto się zapuścić. Nie omijajcie takich miejsc, są godne uwagi. Smacznego!

Polacy masowo ruszyli do lombardów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie