Składniki:
- 400 g marchewki
- cebula
- 3 szklanki bulionu z kury
- szklanka soku z pomarańczy
- łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki śmietanki (kremówki)
- łyżeczka cukru
- sól ziołowa
- pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Rodzynki płuczemy, osączamy i moczymy w czterech łyżkach soku z pomarańczy. Marchewki i cebulę obieramy, myjemy, wkładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 20–25 minut. Doprawiamy cukrem, solą i białym pieprzem, studzimy, miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, migdały i rodzynki razem z sokiem, w którym się moczyły. Mieszamy i schładzamy. Śmietankę ubijamy i mieszamy z zupą.
Podajemy z krakersami.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?