MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności,...
fot. bhofack2/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Mrożone pieczywo jest gorszej jakości

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności, również pieczywa. Dzięki temu możemy zamrozić nadmiar kupionego czy własnoręcznie zrobionego wypieku, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a po odmrożeniu możemy cieszyć się świeżym chlebem bez konieczności kupowania kolejnego.

Należy tylko pamiętać, żeby wybierać pieczywo dobrej jakości, które w składzie powinno mieć jedynie mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Taki produkt najlepiej zamrażać jak jest świeży, czyli tego samego dnia, w którym go kupiliśmy lub zrobiliśmy. Pieczony chleb musi jednak całkowicie ostygnąć. Najlepiej do zamrażania używać szczelnych foliowych woreczków, a chleb przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy. Chleb na zakwasie natomiast można mrozić krócej, bo do 1 miesiąca.

Zobacz również

Stal bez problemów okiełznała „Byki”. Gorzowianie są już na drugim miejscu w tabeli

Stal bez problemów okiełznała „Byki”. Gorzowianie są już na drugim miejscu w tabeli

Inowrocławianin napisał książkę „Dom na skarpie”. Opisuje w niej swoją młodość

Inowrocławianin napisał książkę „Dom na skarpie”. Opisuje w niej swoją młodość

Polecamy

Wyniki, starty Polaków w lekkoatletycznych ME w Rzymie

Wyniki, starty Polaków w lekkoatletycznych ME w Rzymie

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w małopolskim

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w małopolskim

Kraków może gościć hokejowe gwiazdy NHL!

Kraków może gościć hokejowe gwiazdy NHL!