Polecamy

Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny Średnica i kolor: 4-15 cm © Jerzy Opioła
[2/31]

Atlas grzybów 2019. Które grzyby są trujące, a które jadalne? Podpowiadamy!

Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny

Średnica i kolor: 4-15 cm. może mieć kolor brązowożółty, jasnobrązowy, kasztanowobrązowy, czekoladowobrązowy lub szarobrązowy z szarym lub fioletowym odcieniem.

Pory i rurki: pory i rurki są brązowożółte lub brudnooliwkowożółte. Pory bardzo drobne i wąskie, czasem pokryte białą cieczą. Rurki mają 6-12 mm długości.

Trzon: 3-8 cm długości, 1-2,5 cm grubości. U góry żółtokremowy, na dole żółtobrązowy, równogruby.

Miąższ: biały w kapeluszu (miękki i soczysty) i trzonie (u podstaw może być brązowy). Po przecięciu nie zmienia barwy.

Występuje w lasach mieszanych, lubi tereny piaszczyste.

Ciepłe powietrze, deszcz oraz wilgotna gleba to znakomite warunki do wysypu grzybów. Pojawiają się one zazwyczaj w okresie letnim i jesiennym. Jednak jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących? Lepiej zapoznaj się z naszą galerią zdjęć przed kolejną wyprawą do lasu - przedstawiamy w niej najczęściej mylone grzyby. Sprawdź, czy grzyby, które zbierasz, są jadalne!

Najnowsze wiadomości

reklama