Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach
Cukier
Cukier bywa często nazywany "białą śmiercią". Mowa jednak nie o cukrach jako takich - węglowodanach - gdyż to one stanowią najszybszy zastrzyk energii i paliwo napędowe dla naszego organizmu.
Najbardziej zdradliwe są cukry proste, szczególnie te, którymi dosładzamy potrawy. Cukier ma dla mózgu działanie uzależniające, dlatego też dodawany jest praktycznie wszędzie - od kolorowych napojów aż po gotowy sos do spaghetti w słoiku.
Regularne spożywanie cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza, czy dwucukrów, takich jak sacharoza (biały cukier spożywczy) może prowadzić do wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, nadciśnienia czy cukrzycy.
Śmiertelna dawka:
Ciężko oszacować, jaka jest jednorazowa, śmiertelna dawka, szczególnie że cukier przyjmujemy w wielu produktach spożywczych, często nieświadomie.
Wiadomo jednak, jakie jest śmiertelne stężenie cukru we krwi. O zagrażającej życiu hiperglikemii mówimy, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 300 mg/dl (miligram na decylitr, który odpowiada 100 ml).
Uważa się, że dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 30 g cukru - a więc 5 łyżeczek. Przeciętny Polak spożywa aż 32 łyżeczki.