Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Sopocie?
Pizza rzymska
Jest to rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Najczęściej są to: szynka parmeńska, pomidory, pieczarki, oliwki, świeże zioła i mozzarella. W trakcie wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Sopocie.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem z krowiego mleka. Dodatki to: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Sopocie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Sopocie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego przysmaku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Sopocie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?