RSS   |    Newsletter   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Kraków » Forum » Wydarzenia » Kraków: chaos po likwidacji książeczek zdrowia!
  • A co z uczniami i studentami? Juras (gość) 2009-10-25 01:49:10

Uczniowie i studenci przed podjęciem pracy są zwykle wpisywani do książeczek zdrowia rodziców. Nie ma o tym informacji na zaświadczeniach z pracy, a jedynie w książeczkach. Czyli w tym momencie nie ma możliwości uzyskania zaświadczenia o ubezpieczeniu!
  • Co miesiąc Marek (gość) 2009-10-25 10:41:58

Co za różnica, czy odbiera się RMUA co miesiąc, czy się podbija Książeczkę Ubezpieczeniową co miesiąc? Bo w ośrodkach zdrowia już od jakiegoś czasu twierdzą, że pieczątka w KU jest tylko ważna miesiąc, a nie, jak było wcześniej, 3 miesiące. Ogólnie jeden wielki bałagan przez ten NFZ i ZUS!
  • Student Marek (gość) 2009-10-25 10:45:01

Od kiedy studenci nie są ubezpieczani przez uczelnię? Zawsze studenci byli przyjmowani na podstawie legitymacji studenckiej. Gorzej z dziećmi w wieku przed szkolnym- wtedy albo pieczątka w Rodzinnej Książeczce Ubezpieczeniowej, albo jakieś zaświadczenie/oświadczenie wystawione przez pracodawcę.
  • Student Studentka (gość) 2009-10-25 23:42:54

Student ma dostać jakiś magiczny druczek od rodziców z pracy (z tego co zrozumiałam zapytawszy jakiś czas temu panią w ZUSie). Zdaje się też, że student jest ubezpieczany przez rodziców, chyba że ukończył 26 lat, wtedy ubezpiecza go uczelnia. Jeżeli rodzice są już na rencie lub emeryturze, to podobno należy dostarczyć do przychodni legitymację emertyalną. Na pytanie skąd mam taką wziąć, jeśli rodzic mieszka na drugim końcu świata niż ja studiuję, odpowiedzi nie uzyskałam. Jeżeli chodzi o przyjmowanie na postawie legitymacji studenckich, to już na ich postawie nie przyjmują...
  • Demokracja. ZAS (gość) 2009-10-26 10:44:46

To jest właśnie demokracja i luz. Cieszcie się i nie narzekajcie. Sami to przecież wywalczyliście w 1989. Myśleliście, że będzie inaczej. To was nie tłumaczy.
  • Zlikwidować ZUS likwidator (gość) 2009-10-26 13:02:54

ZUS to zbędna instytucja a składka może być w podatku.
  • ZUS mirek (gość) 2010-01-01 17:57:46

A bezrobotni lub ubezpieczeni w książeczkach rodzinnych
  • no i są pacjeci na lodzie bo 7 dni to masz jak jesteś przyjęty ambulatoryjnie Pacjent (gość) 2011-07-11 09:46:53

czyli w nagłym wypadku a tak to musisz miec odrazu bo cie idiotki z rejestracji nie wpiszą w kolejkę:)
    ot polska zajebiaszcza służba zdrowia ja bym zamknoł ten popiepszony NFZ i ZUS a zorganizował wyłącznie prywatnąsłuźbęzdrowia i ubezpieczenia był by w koncu w kraju porządek !!!

KOD