Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Barman z Krakowa w prestiżowym konkursie. Grzegorz Pikulski jedzie do São Paulo w Brazylii na światowy finał World Class!

opr. Magda Smoleń
Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2023 zdobył reprezentant Krakowa, Grzegorz Pikulski.
Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2023 zdobył reprezentant Krakowa, Grzegorz Pikulski. Fot. materiały prasowe
Już po raz ósmy w Polsce odbyły się krajowe kwalifikacje do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie – World Class. Po piekielnie trudnych koktajlowych konkurencjach bilet do São Paulo w Brazylii na wrzesień zabukował dla siebie Grzegorz Pikulski z Krakowa. Najlepszy barman w Polsce 2023 roku zmierzy się w globalnym finale z rywalami z 50 krajów. W ubiegłym roku nasza reprezentantka uplasowała się w Top 4 podczas konkursu w Sydney.

World Class od 2009 roku stał się wizytówką kreatywności i trendów w branży koktajlowej, a także wielkich konkursowych emocji. W 2015 roku, wraz z rozwojem kultury koktajlowej w Polsce, zmagania o tytuł Barmana Roku zawitały także nad Wisłę. Od tej pory co roku latem barmani z całego kraju rywalizują o przepustkę do światowego finału.
W ścisłym krajowym finale rywalizowało 12 najlepszych barmanów z gorących koktajlowych miast: Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic i Poznania. Na krótkiej liście do nagrody znalazło się czterech zawodników. W finale, który odbył się podczas otwartej imprezy w Food Hall Browary w Browarach Warszawskich czekała na nich widowiskowa konkurencja Wheel of Fortune. Rozkręcając koło fortuny barmani losowali i dopiero wtedy mogli poznać alkohol bazowy i główne składniki konkursowych koktajli.

Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2023 zdobył reprezentant Krakowa, Grzegorz Pikulski. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Kacper Durnoga z Gin Mill, Kraków. Trzecią lokatę zajął Paweł Rejniak z Winston Bar w Gdańsku, a 4. miejsce – Arek Białkowski z Patio&Tulipe Hotel Golden Tulip Warsaw Centre.

Konkurencja była wymagająca

– To już mój czwarty start w krajowym etapie konkursu World Class, który wreszcie przyniósł upragnione zwycięstwo. Idąc za poradami sędziów już rok temu zacząłem pogłębiać wiedzę o produktach z Diageo Reserve i konkurencjach z globalnych finałów. Miałem szczęście, ponieważ swoje pomysły mogłem skonsultować z szefem kuchni MSHG, Robertem Koczwarą. Konkurencje finałowe jak zawsze były bardzo wymagające i pełne najdrobniejszych detali, od których zależał sukces. Najbliższe tygodnie przygotowań do startu na światowej arenie będą bardzo intensywne. Zrobię co w mojej mocy, by jak najlepiej zaprezentować swoje możliwości, a także całą polską scenę barmańską – powiedział Grzegorz Pikulski, Barman Roku World Class Poland 2023, przyszły finalista World Class w São Paulo.

Kim jest Grzegorz Pikulski – najlepszy wśród barmanów?

Grzegorz Pikulski rozwija swój barmański talent od ponad 8 lat. Obecnie współpracuje z krakowską grupą restauracyjną Main Square Hospitality Group (MSHG). Magister oceanografii ze specjalizacją w geologii morza pierwsze szlify w zawodzie barmana zdobywał w trójmiejskich lokalach, a w 2018 roku trafił do Krakowa, zdobywając doświadczenie jako manager baru. Do końca 2023 roku planuje uruchomić własny koktajlbar w Krakowie. W swojej pracy najbardziej ceni kontakt z ludźmi i brak rutyny. Gdy nie pracuje, chodzi po górach i praktykuje surwiwal.

Konkurs World Class to nie lada wyzwanie

– W tym roku 12 uczestników w ciągu jednego dnia zmagało się z konkurencjami półfinałowymi i finałowymi, co było to dla nich nie lada wyzwaniem. Emocje kandydatów wprost kipiały i pokazywały, jak bardzo im zależy na zdobyciu tytułu Barmana Roku. Co roku w finale wygrywają nie tylko talent i rzemiosło, ale także pracowitość i determinacja. Potwierdził to rezultat Grzegorza, który o statuetkę i bilet na światowe zawody ubiegał się już po raz czwarty, a w ubiegłym roku od tego osiągnięcia dzielił go tylko jeden stopień na podium! – podsumował Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.
W tegorocznym finale w składzie sędziowskim zasiedli: Jenna Ba (Diageo Global Brand Ambassador), Pippa Guy (ambasadorka marki Tanquzray w UK), Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022 oraz David Rios z Hiszpanii – Barman Roku World Class 2013.
World Class jest najbardziej wymagającym konkursem koktajlowym globu, wszechstronnie sprawdzającym wiedzę, umiejętności i kreatywność zawodników.

Jesienią 2022 polską scenę koktajlową zelektryzował historyczny sukces barmanki z Krakowa. Alicja Bączyk w World Class Competition w Sydney zajęła 4. miejsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Barman z Krakowa w prestiżowym konkursie. Grzegorz Pikulski jedzie do São Paulo w Brazylii na światowy finał World Class! - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto