TOP 10 jesiennych przepisów kulinarnych [ZDJĘCIA]
Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki: 100 g orzechów nerkowca, 500 g filetów z piersi kurczaka, 2 papryki, 1 marchewka, 1 cebula, 3 kawałki selera naciowego, garść kiełków soi, 1 mała czerwona papryczka chili, 4 cm imbiru, 40 ml sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, cebulka dymka, kolendra Przygotowanie: Piersi kroimy w drobne paseczki. Paprykę na pół, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy w kostkę. Seler i marchewkę kroimy w półplasterki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i kroimy. Chili kroimy, pozbywamy się pestek i siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, chili i imbir, a po 2 min kurczaka. Dodajemy warzywa i sos sojowy. Po chwili dodajemy orzeszki i kiełki, smażymy kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.