18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą piekarnię. Dobry chleb z dobrych rąk [PODHALE]

Łukasz Bobek
Rusza nowy plebiscyt "Gazety Krakowskiej". Chcemy docenić najlepsze piekarnie w regionie. Pomóżcie wybrać te, w których pieką najsmaczniej.

Regulamin plebiscytu "Wybieramy najlepszą piekarnię Podhala"

Chrupiąca skórka, treściwy środek czy może przyjemny zapach. Jaki jest wasz najsmaczniejszy chleb, taki, który jecie ze smakiem codziennie? Pokażcie go nam i wskażcie piekarnię, która go robi. Niech i inni mieszkańcy Podhala skosztują tego przecież podstawowego produktu spożywczego w polskich domach.

Z pewnością nie będzie to łatwe. W powiatach suskim, tatrzańskim i nowotarskim działa w sumie kilkadziesiąt piekarń, które swoje wypieki sprzedają nie tylko na całym Podhalu, ale i daleko poza nim. Każda z nich ma jednak swój specjał, chlebek marzenie. Jedni robią go z mąki żytniej, inni z razowej, na drożdżach, na zakwasie, z ziarenkami dyni, słonecznika, a nawet z żurawiną.

- Tyle pomysłów, ilu piekarzy - mówi Maria Gawlak, gaździna z Zakopanego. - Ja jednak lubię normalny jasny chleb pszenno-żytni. Taki jak dawniej się w domu robiło. Choć powiem szczerze, że takich chlebusiów już teraz nie ma.

Krzysztof Ryt, piekarz z 30-letni stażem, przyznaje, że zrobienie dobrego chleba to duża sztuka. - Tutaj liczy się długoletnia praktyka, doświadczenie. Wtedy można zrobić smaczny chleb, choć i nawet doświadczonym piekarzom nie zawsze może wyjść bochenek taki, jaki chcą - mówi pan Krzysztof, który przygotowuje pieczywo dla piekarni Domino.

- Żeby zrobić chleb, nie wystarczy przygotowanie ciasta, uformowanie, włożenie do pieca i czekanie. Trzeba kontrolować proces cały czas - mówi Szymon Gluc z piekarni Domino.

Co jest największą tajemnicą dobrego chleba? - Musi być dobrze wypieczony, czego oznaką jest lekko brązowy kolor. Nie należy też zapominać o zapachu wypieczonego naturalnego chleba. Ta sama zasada dotyczy bułek. Tajemnica dobrego pieczywa tkwi w procesie jego przygotowywania, czyli w przygotowaniu zakwasu, wyrobieniu ciasta, rozczynu czy wreszcie w jakości mąki - mówi Anna Piwowarczyk, właścicielka Piekarni Ekologicznej w Zakopanem.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się chleby na naturalnym zakwasie - zupełnie tak, jak to się robiło dawniej. To dla piekarzy większe wyzwanie. Zdecydowanie trudniej bowiem jest zrobić tym sposobem smaczny chleb.

- Jest to możliwe, jeśli pozostaje się wiernym tradycji, wytwarzania chleba na bazie naturalnego zakwasu, którego złożony proces fermentacji i czasochłonność są podstawą do wyprodukowania pieczywa charakteryzującego się bogactwem smaku, zapachu, a także wysokiej jakości i trwałości miękiszu - wyjaśnia Anna Piwowarczyk.

Właśnie takie rozpływające się w ustach chleby chcemy wyróżnić w plebiscycie "Gazety Krakowskiej" pod hasłem "Dobry chleb z dobrych rąk". Zapraszamy do zabawy już dziś. Każdy, kto chciałby wyróżnić ulubioną piekarnię, powinien zgłosić swego faworyta najpóźniej do 24 czerwca. Można to zrobić osobiście w "Gazecie Krakowskiej" w Zakopanem przy ul. Gimnazjalnej 1, tel. 18 200 15 91 lub e-mailem na adresy: [email protected], [email protected].

Od 20 czerwca zaczniemy głosowanie na wybrańców. Głosowanie potrwa do 17 lipca. Już od przyszłego tygodnia zaczniemy prezentować na łamach "Gazety Podhalańskiej" te piekarnie, które zostały zgłoszone do plebiscytu. Najlepsza, która wygra konkurs, otrzyma dyplom oraz całostronicową redakcyjną prezentację.

Zasady plebiscytu na najlepszą piekarnię

Plebiscyt będzie trwał do 18 lipca 2014 r.

Zgłoszenia kandydatów przyjmujemy od 13 czerwca do 24 czerwca. Głosowanie na zgłoszone piekarnie potrwa od 20 czerwca do 17 lipca. Kandydatami mogą być piekarnie działające na terenie powiatów tatrzańskiego, nowotarskiego i suskiego.

Głosować można będzie za pośrednictwem SMS oraz na drukowanych kuponach w "Gazecie Podhalańskiej" w dniach 20, 27 czerwca oraz 4 i 11 lipca 2014 r.

Głosowanie SMS w plebiscycie w kategorii "Najlepsza Piekarnia" rozpoczyna się w piątek 20 czerwca. Tego dnia w tygodniku ukaże się lista piekarń biorących udział w plebiscycie. Każdej z nich zostanie przyporządkowany kolejny numer (ew. późniejsze zgłoszenia będą dopisywane). By oddać głos na swego faworyta, wystarczy wysłać na numer 72355 SMS o treści: "CHLEBPH.x", gdzie "x" to numer wybranego przez głosującego kandydata.

W odpowiedzi na SMS uczestnik plebiscytu otrzyma kod dostępu do e-wydania "Gazety Krakowskiej". Koszt wysłania SMS-a wynosi 2,46 zł z VAT. Jeden wysłany SMS to jeden punkt w głosowaniu na danego kandydata. Można wysłać dowolną liczbę SMS-ów na tego samego kandydata. Termin przyjmowania głosów SMS upływa 17 lipca o północy.

Głosowanie przez kupony trwa do 16 lipca.

Kupony do głosowania będą drukowane w "Gazecie Podhalańskiej" w dniach: 20, 27 czerwca, 4 i 11 lipca. Uczestnik plebiscytu może dostarczyć dowolną ilość kuponów. Wypełnione należy dostarczyć do redakcji "Gazety Krakowskiej" w Zakopanem (ul. Gimnazjalna 1) do 16 lipca 2014 r. do godz. 12. Kupony nadesłane po tym terminie nie będą liczyły się w głosowaniu. O zachowaniu terminu decyduje data doręczenia kuponu do redakcji.

Laury dla zwycięzcy
Laureatem plebiscytu będzie kandydat, na którego zostanie oddana największa liczba głosów poprzez SMS oraz poprzez kupony.
Listy wszystkich piekarń wraz z instrukcją głosowania i aktualnym wynikiem głosowania będą przez cały czas trwania plebiscytu prezentowane na stronach serwisów internetowych www.gazetakrakowska.pl, zakopane.naszemiasto.pl, nowytarg.naszemiasto.pl i suchabeskidzka.naszemiasto.pl.

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone 25 lipca zarówno na wskazanych wyżej stronach, a także na łamach "Gazety Podhalańskiej".
Dyplomy otrzymają także piekarnie, które zajęły drugie i trzecie miejsce.


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto