Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Składniki:
2 pęczki włoszczyzny
2 cebule
2 łyżki smalcu
60 dag ziemniaków
łyżka mąki
listek laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
Sprawdź też przepis na Kapuśniak ze słodkiej kapusty (PRZEPIS)
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki i lekko poddusić na łyżce smalcu. Zalać wrzątkiem, posolić, włożyć listek laurowy i gotować 20-30 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i zrumienić na reszcie smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do niej mąkę, chwilę podgrzewać, mieszając, a następnie rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować, wlać do wrzącej zupy, zamieszać. Zupę doprawić, posypać drobno posiekaną pietruszką.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?