18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski obiadek: Najlepsza zupa cebulowa (PRZEPIS)

Katarzyna Nowak
fot. Katarzyna Nowak
Uwielbiasz gotować i chciałbyś pochwalić się swoimi potrawami? Prześlij do nas przepis i wygraj książkę kucharską.

W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!

Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".

Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.

Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!

ZUPA CEBULOWA
Oto przepis pani Katarzyny Nowak opublikowany w wydaniu czwartkowym
Składniki:
1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, por (10 cm), 3 liście laurowe, ziele angielskie (4 ziarenka), 2 goździki, 2 łyżki suszonego lubczyku, 1kg cebuli, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki masła, 2 łyżki tymianku, 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki wina, 1 kopiasta łyżka mąki, sól , pieprz, bagietka, ser żółty (gruyere/ementaler)

Przygotowanie:
Najpierw przygotować wywar warzywny: jarzyny obrać i u-myć, dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie i lubczyk. To wszystko zalać wodą (1,5 litra). Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie warzywa wyjąć.

Surową cebulę pokroić na cieniutkie półtalarki. Na dużej patelni - najlepiej teflonowej - rozpuścić masło. Wsypać cebulę, dorzucić tymianek i podsmażyć na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) aż do uzyskania brązowej barwy (może to trwać nawet 1,5 godziny).

Następnie dodać zmiażdżony czosnek i miód. Dusić jeszcze przez 10 minut. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać wino, zamieszać, poczekać aż część wina odparuje a następnie jedną szklankę wywaru odlać, a resztę doprowadzić do wrzenia. Zawartość patelni przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 40 minut na małym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni Celsjusza. Pokroić bagietkę na ukos i podsuszyć w piekarniku. Do bulionówek wlać gorącą zupę na wierzch ułożyć po 2 kawałki bagietki i posypać kopiastą łyżką startego sera. Zapiekać, aż ser się zarumieni. Od razu podawać. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto