Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski obiadek: Gołąbki z pęczakiem (PRZEPIS)

red.
Wrocławski obiadek - gołąbki z pęczakiem/zdjęcie ilustracyjne
Wrocławski obiadek - gołąbki z pęczakiem/zdjęcie ilustracyjne FOT. MACIEJ KULCZYNSKI
Podpowiadamy, jak zrobić pyszny wrocławski obiadek. Jeśli macie ochotę na gołąbki inaczej proponujemy wam gołąbki z pęczakiem. Zobaczcie przepis.

Wrocławski obiadek składniki:

- 6 dużych liści kapusty,
- 1/2 kg mięsa mielonego
- szklanka pęczaku,
- 30 dag boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 seler,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 2 litry bulionu,
- koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, słodka papryka
- śmietana 30%

Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK

Wrocławski obiadek - przygotowanie:

Ugotować pęczak. Liście kapusty wrzucić do wrzątku na 5 minut. Połowę boczku pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli. Ostudzić, wymieszać z surowym mięsem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać pęczak, wymieszać, podzielić na 6 porcji. Zawinąć każdą w jeden liść kapusty. Rondel o szerokim dnie wyłożyć plastrami boczku, posypać startymi warzywami. Na nich ciasno ułożyć gołąbki, obsypać resztą warzyw. Zalać wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Na małym ogniu gotować dwie godziny. Na koniec zalać śmietaną i posypać koperkiem.

Uwaga!!!
Czekamy na Wasze przepisy na wrocławski obiadek

W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!

Przepis (koniecznie ze zdjęciami) wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek".

Autorów opublikowanych przepisów nagradzamy książkami kucharskimi!

Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto