Wielki test krakowskich obwarzanków!

Wachali, dotykali no i jedli też. Nasi stali testerzy wybrali najlepsze krakowskie obwarzanki,. Sprawdźcie, gdzie je można kupić.
Nasi testerzy podczas ciężkiej pracy. Oceniali wygląd, zapach, smak i konsystencję krakowskiego obwarzanka
 Wojciech Matusik

Jest stary. Ma już z siedemset lat, choć wcale tego nie czuć. Krakowski obwarzanek nadal uwodzi młode studentki i starych kawalerów, którzy nie umieją gotować. Oprzeć się mu też nie mogą mądrzy profesorowie i zwariowani artyści. Nawet Amerykanie nam zazdroszczą tego wypieku. Nowojorscy dziennikarze "Wall Street Journal" napisali spory artykuł, w którym wychwalają obwarzanka. Nawet przepis udało im się gdzieś wykraść. Mamy nadzieję, że to jakaś podróbka, bo ta prawdziwa receptura jest strzeżona przez krakowskich piekarzy jak najdroższy klejnot.

Po tym artykule postanowiliśmy się przyjrzeć, jak dziś wygląda rynek obwarzanków, bajgli i precli. Chcemy wiedzieć, czym różni się jeden od drugiego. Najprostszy sposób? Test. Zasady są proste. Eksperci degustują, krytykują lub odwrotnie - zachwalają i wystawiają oceny (od zera do piątki). Jedzą w ciemno, nie wiedzą, z której piekarni pochodzi wypiek. Wybraliśmy cztery piekarnie - te najbardziej słynne, z długą tradycją, które pieką obwarzanki od wielu lat, oraz jedną mniejszą, słabo znaną. Testowaliśmy trzy klasyczne smaki - z makiem, solą i sezamem.

Na początek trochę statystyki: dziennie zjadamy 150 tys. obwarzanków. O, zgrozo, aż strach pomyśleć, ile to kalorii (każdy ma z 300). Podczas naszego testowania siedem osób spałaszowało aż 36 sztuk. Nasi eksperci byli zgodni. Miękkie, dmuchane obwarzanki skreślili od razu. Bo w takich są same spulchniacze i chemia. Fuj! Najlepszy precel musi być wypieczony, mieć zbite twarde ciasto oraz chrupiącą skórkę. No i najważniejsze - musi pachnieć świeżym pieczywem.

Właśnie taki zapach mają obwarzanki od Grzegorza Czai. One, jako pierwsze, pojawiły się na stole jurorów. Trudno było spokojnie usiedzieć w ich towarzystwie. Obwarzanek z solą od Czai został królem precli w naszym rankingu bez dwóch zdań. - Z tego ciasta można zrobić kulkę, skórka cudownie twarda. Właśnie taki powinien być obwarzanek - podkreślał prof. Dźwigaj.

Mydlany biznesmen zaczarował Kraków

Smakował też Nelly Rokicie. - Lubię obwarzanki z sezamem, ale ten z solą jest naprawdę dobry. Zasługuje na piątkę - wystawiła mu ocenę. Dla Patrycji Durskiej ciasto było nieco za słodkie, ale i tak Grzegorz Czaja otrzymał od pięknej aktorki najwyższe noty - piąteczkę. Obwarzanki z makiem od Adamskich, które testowaliśmy jako drugie, dobiły ekspertów. - Stęchły mak, ma dziwny smak i zapach gazu - kręciła głową Jagoda Pietruszkówna. - Coś piekarzom musiało się pomylić - dodaje Makino. - Znam i nawet bardzo lubię pana Adamskiego, ale najwyżej dostaje ode mnie tróję - zaznacza Czesław Dźwigaj.

Szkoda, że Wojtka Bellona już nie ma

Obwarzanki nr trzy z piekarni Janeczka były jak koszmarny sen. - Fuj - skrzywiła się Nelly Rokita, gdy spróbowała tego z makiem. - Beznadziejny - wtórował Mieczysław Czuma. - Ciasto gumowe i kolor dziwny. Smakuje jak chleb lub bułka sprzed dwóch dni - oceniła Patrycja Durska. - Te wypieki są najsłabsze - skwitował Mazan. O piekarni Lewandowskiego mało kto słyszał. Ale ten pan co nieco wie o tych wypiekach. W każdym razie jego obwarzanek z sezamem zajął drugie miejsce (tuż po soli od Czai) i został wicemistrzem w naszym rankingu. - Sezam jest bardzo dobry, ale nad makiem piekarz musi jeszcze popracować - zaznaczył Czuma. - Pachnie stęchlizną - wyczuła Pietruszkówna.
W ogóle z t ym makiem trzeba coś zrobić. Wypadł najsłabiej. same jedynki i dwójki. Do roboty zatem, panowie piekarze.

Wybierz prezydenta Krakowa.**Oddaj głos już dziś**

Zobacz co mają do powiedzenia krakowianom**[kandydaci na prezydenta](http://sopot.naszemiasto.pl/tag/kandydaci-na-prezydenta.html)**

Brutalne zbrodnie, zuchwałe kradzieże, tragiczne wypadki. Wejdź na**kryminalnamalopolska.pl**

60 tysięcy złotych do wygrania. Sprawdź jak. Wejdź na**www.szumowski.eu **

Anna Górska

  • Polska Gazeta Krakowska
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3