Wielkanoc 2013: Przepis na BABKĘ WIELKANOCNĄ

Wielkanoc 2013. Jaki jest najlepszy przepis na babke wielkanocną? Przedstawiamy ulubiony przepisy naszej dziennikarki Katarzyny Kojzar.

Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

BABKA WIELKANOCNA



Składniki na 2 babki:

- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli

Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.
∨ Czytaj dalej



Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").

Komentarze (0)

avatar

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię