Wielkanoc 2013: Przepis na BABKĘ WIELKANOCNĄ

Wielkanoc 2013. Jaki jest najlepszy przepis na babke wielkanocną? Przedstawiamy ulubiony przepisy naszej dziennikarki Katarzyny Kojzar.

Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

BABKA WIELKANOCNA



Składniki na 2 babki:

- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli

Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.
∨ Czytaj dalej



Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").

Więcej na temat

Komentarze (0)

avatar

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię