Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2018. Przepis na pączki: z różą, jabłkiem, pomarańczą. Sprawdzone przepisy na pączki!

AH
Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki: szybkie, łatwe, sprawdzone. Przepis na pyszne pączki z różą, jabłkiem, twarogiem
Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki: szybkie, łatwe, sprawdzone. Przepis na pyszne pączki z różą, jabłkiem, twarogiem Przepisy na pączki, Tłusty Czwartek 2018. fot. Damian Kujawa
Tłusty Czwartek 2018 zbliża się wielkimi krokami. To dobra okazja żeby odświeżyć stare przepisy na domowe pączki oraz poznać kilka nowych. Oto najciekawsze przepisy na pączki z nadzieniami. U nas znajdziecie najlepsze przepisy na pączki z różą, z czekoladą, z dżemem. Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki.

Przepis na pączki. Pyszne pączki na Tłusty Czwartek 2018. Proste i sprawdzone przepisy na pączki

Tłusty Czwartek 2018. Przepisy na pączki: szybkie, łatwe, sprawdzone. Jak zrobić idealne pączki [PRZEPIS NA PĄCZKI]

Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty. Jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że jeden pączek ma około 240 kalorii. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka.

Przepis na pączki. Przepis na chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną (Fritule)

Autor: Agnieszka Sznajder

Składniki:

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
  • 4 jaja
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
  • 2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.

Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki. Przepis na pomarańczowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek

Autor: Magdalena i Stanisław Romkowie

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 ml soku z czerwonych pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder + woda do lukru
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z solą, cukrem i masłem wlać do garnka i zagotować. Następnie wrzucić do tego przesianą mąkę i energicznie wymieszać aż wszystko dokładnie nam się połączy.

Odstawić do wystygnięcia, a potem zmiksować wrzucając po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. Na rozgrzany olej wrzucić pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier (gdy będzie odchodził od pączka). Usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe pączki polać lukrem i udekorować startą skórką z pomarańczy.

Przepis na pączki. Przepis na klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży

Autor: Magdalena i Stanisław Romkowie

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki. Przepis na domowe proste pączki z czekoladą i rodzynkami

Autor: Joanna Tokarz
Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • kieliszek spirytusu
  • 8 dag margaryny
  • 10 dag cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 5 dag drożdży świeżych
  • szczypta soli

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrobić w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć krem oraz kilka rodzynek, przykryć drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykroić szklanką o mniejszej średnicy. Pączki zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na głębokim oleju. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki. Przepis na puszyste pączki z nutką pomarańczy na tłusty czwartek

Autor: Joanna Tokarz

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml rumu
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kremu pomarańczowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • olej do smażenia (ok.1 litr)

Krem pomarańczowy:

  • 2 duże pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 110 g cukru kryształu
  • 125 g masła
  • 2 żółtka

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 15 minut i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kule u mnie miały średnicę ok 4 cm. Ułożyć na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Olej rozgrzać. Pączki smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziać od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewać do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarować na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.

Krem pomarańczowy
Pomarańcze umyć, z jednej zetrzeć skórkę, a następnie wygnieść sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelać do rondelka i gotować wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodać cukier oraz masło i ponownie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodać roztrzepane żółtka i wymieszać do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok. 20 minut). Wystudzić.

Tłusty czwartek 2018. Ile kalorii ma pączek. Jak spalić kalorie z jednego pączka? [NAJLEPSZE SPOSOBY]
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto