Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2018. Przepis na faworki: prosty, szybki, sprawdzony (Przepis na chrust)

AH
Przepis na faworki na tłusty Czwartek 2018: prosty, szybki, sprawdzony przepis na faworki (Przepis na faworki, chrust)
Przepis na faworki na tłusty Czwartek 2018: prosty, szybki, sprawdzony przepis na faworki (Przepis na faworki, chrust) Przepis na faworki. Fot. Janusz Wójtowicz
Tłusty Czwartek 2018. Oto najlepsze przepisy na faworki, które podbiją serca - i żołądki - wszystkich miłośników słodkości! Przepis na faworki na Tłusty Czwartek 2018.

Przepis na faworki: prosty i sprawdzony! (Przepis na faworki, chrust)

Przepis na faworki. Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek

Autor: Anna Cyganik-Idęć

Składniki:
Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 kieliszki wódki
  • cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania)
  • olej i/lub smalec do smażeniu

Masa:

  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 50g miodu
  • bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania

Wykonanie:
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.

Masa.
Margarynę, cukier i miód rozpuścićw rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

Przepis na faworki/chrust. Szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek

Autor: Andżelika Knop

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.

Przepis na faworki - szybki i prosty

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką. W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.

W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

Przepis na chrust. Chrust staropolski

Autor: Grażyna Łacna-Walczak

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • łyżka gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta. W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto