Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Wiemy, że kochacie Państwo jeść. I wiemy, że nasze miasto oszalało na punkcie dobrej i różnorodnej kuchni. Które lokale są najlepsze? Wkrótce się dowiemy. Rozpoczyna się plebiscyt Dziennika Polskiego - Smaki Krakowa 2015.

Sprawdź nowy serwis poświęcony smakom Krakowa [KLIK!]

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":



Niektórych wszystkie drogi wiodą do Rzymu, nas, od dziś, do kuchni. I to do tych najlepszych, w których rodzą się diabelsko dobre dania kreowane przez prawdziwych czarodziejów zmysłów. Kilkudziesięciu mieliśmy szansę poznać, a nawet wyróżnić podczas pierwszej edycji naszego plebiscytu Smaki Krakowa. Mamy nadzieję, że nie przespali ostatnich miesięcy i znów nam i Państwu udowodnią, że w starym powiedzeniu: kto nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza, sporo jest prawdy. Zatem zaczynamy: zapraszamy Państwa do wspólnego wybierania najsmaczniejszych pod słońcem krakowskich restauracji.

Rok to bardzo wiele w tak błyskawicznie rozwijającej się branży, jaką jest gastronomia. Nie dziwi nas więc, że w tym czasie Pod Wawelem narodziły się nowe trendy, miłośnicy kuchni szybko zareagowali na światowe mody, a kulinarna świadomość i obycie klientów nie pozwoliły restauratorom opuścić poprzeczki ani na milimetr. Mamy nadzieję, że nasza druga edycja plebiscytu uchywci wszystkie te niuanse i zmiany, które obserwujemy na jedzeniowej mapie miasta.

Czy znajdziemy wśród mistrzów kuchni takich, którzy odważyli się wykorzystać przeboje tego roku, jak cukier kokosowy, wodorosty i owady w kuchni azjatyckiej? Czy natrafimy na kucharzy, którzy wprowadzili naturalny proces fermentacji jedzenia, albo stosują technikę wędzenia przygotowując warzywa, ser, a nawet czekoladę? Wszystko zależy od Państwa! W pierwszym etapie, który dziś rozpoczynamy, to Państwo ustalają apetyczną listę najlepszych lokali.


Filozofia naszego konkursu jest prosta. Tworząc regulamin chcieliśmy odpowiedzieć sobie i Państwu na pytanie: Jak pachnie dziś Kraków? Czy potrawy kuchni włoskiej, francuskiej i żydowskiej przenoszą nas do krajów, w których się zrodziły? Czy potrafimy eksperymentować, twórczo zdekonstruować to, co dostaliśmy w posagu po naszych babkach i prababkach. Czy wreszcie wykorzystujemy bogactwo lokalnych lasów, pól i łąk, zamawiamy produkty u gospodarzy z podkrakowskich wsi.

Cel naszego plebiscytu jest prosty: chcemy w nim wyróżnić i nagrodzić takie miejsca, które mają mądrze przemyślaną, ale i zaskakującą kartę. Takie, które dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią zadziwić nowatorskimi rozwiązaniami. Te wierne tradycji, jak i takie, które zaplecze kuchenne traktują niczym laboratorium z prawdziwego zdarzenia.

Znacie takie miejsca? Czekamy na Państwa propozycje. Jeśli uzasadnicie je w błyskotliwy, zabawny i przekonujący sposób, macie szansę zasiąść wśród członków naszego jury i brać udział w dalszych obradach. Warto o to powalczyć.

Zgłoszenia można wysyłać drogą elektroniczną na adres smaki@dziennik.krakow.pl lub listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem "SMAKI KRAKOWA 2015". Najprostszym sposobem jest jednak dodanie kandydatury poprzez formularze dostępne poniżej. Start - dziś, koniec pierwszego etapu - 31 sierpnia 2015 r. (do godziny 10.59.59). Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - etapu głosowania. Wasze ulubione restauracje będą konkurować w następujących kategoriach:




















W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:


Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.



Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!