Tu każdy jest szefem kuchni.

Czy jest w Krakowie miejsce, gdzie można zjeść szybko, tanio i zdrowo? Tak! Jest kilka takich miejsc. Ale czy to może być pizzeria? Otwarta niedawno, przy ulicy Szewskiej 22, Pizzatopia to właśnie taki lokal. Pierwszy tego typu w Polsce. Pomyślicie od razu – cóż może być nowego, lepszego czy innego w pizzerii? Otóż Pizzatopia to zupełnie innowacyjne podejście do jedzenia pizzy. „Rzemieślniczna pizza, skomponowana przez Ciebie, a upieczona przez nas w <3 minuty!” – dumnie oświadcza Pizzatopia.

Więc bierzemy pod lupę „inność” Pizzatopii.
Po pierwsze – atmosfera. Od progu wita nas uśmiechnięta obsługa oraz dźwięki przyjemnej muzyki. Po drugie – wystrój. Utrzymany w tonacji czarno-białej, urbanistyczny, a przy tym nowoczesny. Na ścianach wielkie czarno-białe zdjęcia pracowików na dachu tejże Pizzerii! Autentycznie i lokalnie. Co ciekawe – z gustownie urządzonego lokalu, możemy wyjść do zadbanego, zadaszonego ogródka. Po trzecie – pizza. No właśnie – takiej nie znajdziecie w całym Krakowie i pewnie w całej Polsce. I tu zatrzymamy się na dłużej.

W Pizzatopii każdy komponuje pizzę sobie sam. Co prawda w menu pojawia się pięć propozycji dla niezdecydowanych (m.in. margherita czy wegańska o intrygujących nazwach), ale cała zabawa zaczyna się, kiedy zaczynamy komponować sobie własną pizzę, dokładnie taką, jaką chcemy, a wszystko i tak w tej samej cenie - 24 zł. Brawo za pomysł!

No to zaczynamy! Na początku trzeba wybrać ciasto – klasyczne lub pełnoziarniste. Nie od dziś wiadomo, że podstawą każdej pizzy jest ciasto właśnie. Tutaj, w Pizzatopi, ciasto wyrabiane jest z mieszanek mąk specjalnie sprowadzanych z najlepszych włoskich młynów. Do ciasta dodawana jest mała ilość suchych drożdży, aby mogło powoli, przez 48 godzin dojrzewać – w kuchni Pizzatopi, a nie w naszych żołądkach. Dzięki temu po upieczeniu brzegi ciasta będą w środku puszyste, a chrupiące na zewnątrz. Wygląda na to, że Pizzatopia postawiła bardzo wysoko poprzeczkę, jeśli chodzi o ciasto!

Następnym krokiem jest wybranie sosu. Do wyboru mamy pelati, pelati chili, czosnek i czosnek pesto. Następnie czas na ser. Tutaj też można zaszaleć. Mozzarella zwykła lub wegańska (Tak! Jest taki ser!), ser pleśniowy, 3 sery, ricotta, wędzony gouda lub grecki. Następny krok ucieszy wielbicieli mięsa. Do wyboru mamy 6 protein: kurczak, rostbef, chorizo, salami, szynka gotowana i boczek wędzony. Jest w czym wybierać!

Warzywa są zdrowe, więc na naszą pizzę jakieś trzeba nałożyć. Jest ich aż 15, w tym na przykład burak, cukinia czy ziemniaki. Nie brakuje oczywiście cebuli, papryki czy kukurydzy.
Tak przygotowana, a właściwie skomponowana przez nas pizza trafia do pieca, który wypieka ją – zgodnie z logotypem Pizzatopii – krócej niż trzy minuty! I faktycznie – po niecałych trzech minutach pizza jest upieczona. Jeszcze tylko sos wykończeniowy (np. śliwkowy czy jogurtowy lub oliwa) i można zajadać się pizzą skomponowaną przez siebie. Nie obawiajcie się eksperymentować! Obsługa, uśmiechnięta i serdeczna, widziała już najróżniejsze połączenia i nic jej już chyba nie zdziwi.

W Pizzatopii nie znadziecie przemysłowych napojów gazowanych. Pizzatopia sprowadza własne naturalne, włoskie syropy, z których robi napoje gazowane, które z resztą sami sobie dolewamy wg. wyboru. Wszystkie 0,5l w tej samej cenie 6 zł. Można też pokusić się o craftowe piwo, które jest produkowane w małych lokalnych browarach specjalnie dla tej pizzerii.

Całe zamówienie, łącznie z odebraniem pizzy nie trwa więc dłużej niż pięć minut. I o to chyba chodzi!
Mamy więc restaurację, która jest czymś pomiędzy fast foodem (szybkość podania) a zwykłą tradycyjną restauracją z wysokiej jakości produktami.

- Dokładnie tak jest – jest to tzw. Fast Casual Dining. W Stanach Zjednoczonych Fast Casual jest najszybciej rozwijającym się segmentem gastronomi. Od kilku lat jest mi biznesowo bardzo bliski. Ponad rok temu zamarzyła mi się misja wpływania na sposób, w jaki Polacy jedzą pizzę i przedstawienie, mam nadzieję, znacznie atrakcyjniejszej alternatywy. Stąd Pizzatopia – opowiada Marcin Dutkiewicz, założyciel i prezes zarządu Pizzatopia Sp. z o.o.

Zazwyczaj ciasto do pizzy traktowane jest jako podkładka do produktów. W Pizzatopii bardzo dużo mówi się o cieście. Jak już wspomnieliśmy, tutejsze ciasto dojrzewa aż 48 godzin! Dlaczego tak długo?
- Po zjedzeniu zwykłego ciasta, czuje się za chwile pragnienie. To wszystko za sprawą drożdży, które dojrzewają długo, przez około 20 godzin. My, po wielu testach przeprowadzanych we Włoszech, postanowiliśmy, że nasze ciasto będzie dojrzewać 48 godzin. Przez to jest lekkostrawne i zdrowsze – opowiada Marcin Dutkiewicz.
Dodatki do pizzy też wybierane są starannie. Tu stawia się na jakość i to czuć w każdym kawałku.

Skusicie się na więc na pizzę skomponowaną przez siebie? My na pewno! A jeżeli dodać do tego informację, że tuż obok, w Cupcake Corner (będący częścią jednej grupy spółek lub - jak mówi Marcin Dutkiewicz, również założyciel i prezes Cupcake Corner - zrodzony z tej samej pasji), zjemy przepyszny deser, nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Takie rzeczy tylko na Szewskiej 22!

Szczegóły:
www.pizzatopia.com

Gastronomia