Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rumiane naleśniki z serem, jarmużem i ślimakami

Redakcja
Materiały promocyjne

Oto przepis Tomasza Dziury na rumiane naleśniki z serem

Składniki na ślimaki
300 g ślimaków w skorupie (zahibernowane)
1 l wody
20 g czosnku
50 g octu
20 g soli
1 g liścia laurowego

Składniki na masło czosnkowe
50 g masła
20 g pietruszki posiekanej
10 g czosnku
2 g soli

Składniki na ciasto naleśnikowe
jajko

100 ml mleka

50 gr wody

1 g soli

70 g mąki
1 g cukru

Składniki na farsz
100 g sparzonego jarmużu
150 g ricotty
2 g soli

Wykonanie
Ślimaki. Z wody, octu, soli, liścia i czosnku przygotować wywar, w którym zblanszować ślimaki ( ok. 15minut - im krócej tym będą bardziej sprężyste, im dłużej - bardziej miękkie). Ślimaki wyjąć z wody i patyczkiem wyciągnąć ze skorup, oderwać tylną część.
Masło czosnkowe. Masło rozetrzeć widelcem, dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Posolić i wymieszać wszystko razem.

Naleśniki
Wszystko razem wymieszać i przelać przez sitko, aby nie było grudek. Usmażyć na posmarowanej patelni na blady kolor. Wystudzić, posmarować serem, posolić i dodać pokrojony jarmuż. Naleśniki zwinąć i usmażyć na klarowanym maśle i małym ogniu. Dodać wcześniej przygotowane ślimaki. Gdy naleśnik będzie rumiany, a ślimak gorący, naleśnika przełożyć na talerz, a do ślimaków dodać masło czosnkowe. Przez 30 sekund podgrzewać na dużym ogniu i ułożyć obok naleśników polewając czosnkowym masłem.

WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto