Oto przepis Tomasza Dziury na razową lazanię
Składniki na ciasto
100 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
250 g żółtka
5 g soli
5 g oliwy
Składniki na beszamel
100 g masła
40 g mąki
0,5 l mleka
1 g gałki muszkatołowej
5 g soli
Składniki na farsz
600 g bałtyckich ryb (np. turbot, łosoś, dorsz)
250 g szpinaku
100 g grana
Składniki na sos pieprzowo-ogórkowy
100 g ogórka kiszonego
25 g masła
10 g pieprzu czarnego
5 g czosnku
25 g wina białego
200 g śmietany 30%
szczypiorek
Wykonanie
Ciasto. Wszystko razem wyrobić i schłodzić. Następnie rozwałkować płaty - im cieniej tym lepiej.
Sos beszamelowy. Z masła i maki przygotować zasmażkę. Zalać ją mlekiem, doprawić sola i gałką muszkatołową
Sos pieprzowo-ogórkowy
Ogórka pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle razem z potłuczonym pieprzem, podlać winem i po odparowaniu alkoholu zalać śmietaną. Zredukować do gęstości sosu i dodać szczypiorek
Złożenie dania
Naczynie na lazanie wyłożyć pergaminem i nakładać: surowe ciasto - beszamel - surowa ryba - szpinak - ser - ciasto aż do wyczerpania składników. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut (20 minut pod przykryciem, 20 minut bez przykrycia, aby lazania się zapiekła). Pokroić i podawać na sosie pieprzowo- ogórkowym, posypać serem.
WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:
Gotowana gicz jagnięca
Kaszotto z gorgonzolą
Pierogi z pieczoną marchewką
Rumiane naleśniki z serem, jarmużem i ślimakami
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?