Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny przekładaniec

Zofia Pierścionek
składniki: biszkopt: 2 jajka, 8 żółtek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 0,5 szklanki maku, 2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) i 2 śmietany 32% ...

składniki:
biszkopt:
2 jajka,
8 żółtek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
0,5 szklanki maku,
2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) i 2 śmietany 32% (250ml)

przybranie:
lukier,
orzechy włoskie lub kandyzowane owoce

wykonanie:
jajka, żółtka, ocet+proszek do pieczenia ubić z cukrem, następnie dodawac powoli mąkę, wstawic do piekarnika piec ok. 30 min.
8 białek ubić z szklanka cukru i łyżeczką proszku do pieczenia na sztywną pianę. Dodać powoli szklankę mąki na koniec pół szklanki maku i wymieszać dobrze łyżką, wstawic do piekarnika piec ok. 30 min.

Galaretkę każdą osobno rozpuścić w 200ml wody i pozostawić do ostygnięcia, śmietanę ubić i dodać ostudzoną galaretkę-ubić.

Przestudzony biszkopt przekroić na pół posmarować jedną z ubitych pian następnie przykryć drugim ciastem,przełożyć następną masą i przykryć drugim biszkoptem.

Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami lub skruszonymi orzechami włoskimi.
Życzę smacznego!!!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto