SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 80 g cukru pudru
- jajko
- łyżka śmietany
- kilka czerwonych malin do koloru
SKŁADNIKI NA KREM:
- 20 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 300 g śmietanki 36 proc.
- 300 g mleka
- 40 g masła
- 6 żółtek
- 2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
DEKORACJA:
- czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest
WYKONANIE:
Spód tarty. Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok.15-20 minut do zrumienienia tarty.
Krem waniliowy. Utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i ucierać na jednolitą masę. Kiedy masa jest gotowa, do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochu do jajecznej masy i wymieszać.Po zmieszaniu postawić całość na małym gazie, cały czas mieszając, aby wyszedł gęsty krem o konsystencji budyniu. Ściągnąć z gazu i dodać zimne masło jednocześnie mieszając.Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?