SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 25 dag maki pszennej
- 10 dag masła
- 80 g cukru pudru
- jajko
- łyżka śmietany
- kilka czarnych malin do koloru
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 80 g cukru pudru
- 200 g śmietany 30 proc.
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
DEKORACJA:
- 25 dag malin
- cukier puder
WYKONANIE:
Ciasto:
Do robota włożyć mąkę, cukier, jajko, śmietanę i wymieszać. Następnie dorzucić maliny – ilość malin zależy od tego, jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodać masło i wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia (15-20 min).
Masa:
Serki zmiksować z cukrem pudrem, dodać śmietanę i dalej miksować.Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną, połączyć z pozostałymi składnikami. Gotową masę przełożyć na tartę i włożyć do lodówki, aby masa lekko stężała – na tyle, żeby nie topiły się w niej maliny, a tylko się z nią połączyły. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, dekorujemy tartę malinami i zostawiamy jeszcze chwilę w lodówce,aby stężała całkowicie i połączyła się z malinami.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?