Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na śliwki w słoiku

JM
Kocha gotować i dzielić się przepisami z innymi. Dlatego prowadzi bloga kuchnianawzgórzu.pl. Tym razem pani Ulla Pałka proponuje przepis na śliwki w słoiku.

SKŁADNIKI:
- 1/2 kg siwek węgierek
- łyżka wody
- 3 łyżki cukru brązowego

WYKONANIE:
Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki. Przełożyć na patelnie, dodać wodę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż śliwki się rozpadną, zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać cukier, przesmażyć jeszcze przez ok. 20minut. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić, odstawić do góry nogami do ostygnięcia. Najlepiej zużyć w przeciągu 3 miesięcy. Ja dodaje takie śliwki do ciasta biszkoptowego, do ciasteczek z patelni i naleśników.


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto