Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na sałatkę z grejpfruta

JM
Jej kuchnia jest różnorodna i kolorowa. Zawsze znajduje czas, by przygotować pyszne, domowe wypieki. Tym razem pani Katarzyna Dębińska-Łatak proponuje przepis na sałatkę z grejpfruta.

SKŁADNIKI:
- nieduża główka dowolnej sałaty
- różowy grejpfrut
- 80-100 g ulubionego sera plesniowego (np. lazur srebrzysty)
- 2 garście migdałów
- szklanka wrzątku

SOS WINEGRET:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sok z grejpfruta (wyciśnięty po wyfiletowaniu)
- sól do smaku

WYKONANIE:
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Grejpfruta grubo obrać, tak aby nie było białych części i wyfiletować, czyli ciąć ostrym nożem cząstki samego miąższu. Ser pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki. Migdały zalać szklanką wrzątku i odstawić na kilka minut. Po tym czasie zdjąć skórkę, jeżeli będzie ciężko odchodzić, czynność powtórzyć.

Sos: Do miski odcisnąć sok z części grejpfruta pozostałej po filetowaniu. Połączyć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Wlewać wolnym strumieniem oliwę, cały czas mieszając sos, do czasu aż jego struktura będzie gładka i jednolita. W misce umieścić sałatę, cząstki grejpfruta, posypać serem i migdałami. Tuż przed podaniem polać sosem.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto