SKŁADNIKI:
- nieduża główka dowolnej sałaty
- różowy grejpfrut
- 80-100 g ulubionego sera plesniowego (np. lazur srebrzysty)
- 2 garście migdałów
- szklanka wrzątku
SOS WINEGRET:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sok z grejpfruta (wyciśnięty po wyfiletowaniu)
- sól do smaku
WYKONANIE:
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Grejpfruta grubo obrać, tak aby nie było białych części i wyfiletować, czyli ciąć ostrym nożem cząstki samego miąższu. Ser pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki. Migdały zalać szklanką wrzątku i odstawić na kilka minut. Po tym czasie zdjąć skórkę, jeżeli będzie ciężko odchodzić, czynność powtórzyć.
Sos: Do miski odcisnąć sok z części grejpfruta pozostałej po filetowaniu. Połączyć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Wlewać wolnym strumieniem oliwę, cały czas mieszając sos, do czasu aż jego struktura będzie gładka i jednolita. W misce umieścić sałatę, cząstki grejpfruta, posypać serem i migdałami. Tuż przed podaniem polać sosem.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?