SKŁADNIKI:
- 4 przegrzebki
- 15 dag ugotowanego bobu
- łyżeczka oleju z dyni
- ząbek czosnku
- mała ostra papryczka
- łyżka oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
Bób ugotować wraz z obranym ząbkiem czosnku i papryczką. Po ugotowaniu obrać, czosnek zostawić, papryczkę wyrzucić. Bób zmiksować na puree z czosnkiem i oliwą z dyni, doprawić pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę,na rozgrzanej oliwie smażyć przegrzebki do delikatnego przyrumienienia. Na talerz (muszelki) nałożyć puree, na nie nałożyć usmażone przegrzebki, lekko doprawić pieprzem z góry. Podawać gorące.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?