Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na łososia na puree marchewkowo - paprykowym

JM
Jej kuchnia jest różnorodna i kolorowa.Zawsze znajduje czas, by przygotować pyszne, domowe wypieki. Tym razem pani Katarzyna Dębińska-Łatak proponuje przepis na łososia na puree marchewkowo-paprykowym.

SKŁADNIKI:
- 2 kawałki świeżego łososia bez skóry (100-120 g na osobę)
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- tymianek

PUREE:
- 4 małe marchewki (200 g)
- 3 małe ziemniaki (130 g)
- 1/2 czerwonej papryki (120 g)
- łyżka drobno startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy plus kilka kropel do polania przed podaniem
- sól do smaku

WYKONANIE:
Zagotować litr wody z płaską łyżeczką soli. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić na kawałki (ziemniaki powinny być nieco większe ze względu na to, że szybciej się gotują). Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Paprykę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię z oliwą. Ułożyć kawałki ryby i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Ugotowane ciepłe warzywa przetrzeć przez sito, dodać do nich parmezan i wymieszać. Przetrzeć zmiksowaną paprykę (skórka pozostanie na sicie). Dodać oliwę, sól i dokładnie wymieszać. Układać na talerzach warzywne puree, skropić oliwą, ułożyć kawałki łososia i posypać świeżym tymiankiem.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto