ZUPA KREM Z DYNI Z IMBIREM
SKŁADNIKI:**
- połowa średniej dyni
- 4 ziemniaki
- średnia cebula
- puszka mleczka kokosowego
- masło
- imbir (około łyzeczki)
- pieprz ziołowy (około dwóch łyżeczek)
- sól (pół łyżeczki)
- opcjonalnie boczek
WYKONANIE:**
Dynie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować.Cebule zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić imbirem. Gdy składniki zmiękną, dodać je do gotującej się dyni.Gotować, aż wszystkie składniki będą nadawały się do zmiksowania blenderem. Na koniec dolać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku czym nam pasuje. Krem można podawać ze świeżą pietruszką i pieczywem lub z podsmażonym na patelni boczkiem.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?