SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- opakowanie przyprawy do Cevapcici
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- ogórek
- liście sałaty
- 10 plastrów sera żółtego
- 10 bułek pszennych
WYKONANIE:
Mięso zemleć, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dwa jajka. Doprawić przyprawą do Cevapcici, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Z mięsnej masy uformować dziesięć okrągłych, jednakowej wielkości płaskich kotletów. Posmarować z obu stron oliwą i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować po 4-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone burgery się lubi. W końcowej fazie położyć na wierzch plaster sera żółtego. W tym czasie przekroić bułki na połówki i krótko opiec. Pomidora i ogórka pokroić w cienkie plastry. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i położyć wraz z plastrami pomidora oraz ogórka na bułkach. Usmażone burgery przełożyć na bułki z warzywami. Do środka można również dać trochę sosu czosnkowego.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?