Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na burgery

JM
Uwielbia lato i jedzenie na świeżym powietrzu. Pomysłów na grillowane dania jej nie brakuje! Grillowane hamburgery przygotowuje specjalnie dla zięcia Andrzeja. Ewa Góra z Krakowa przedstawia przepis na burgery teściowej.

SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- opakowanie przyprawy do Cevapcici
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
- ogórek
- liście sałaty
- 10 plastrów sera żółtego
- 10 bułek pszennych

WYKONANIE:
Mięso zemleć, przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dwa jajka. Doprawić przyprawą do Cevapcici, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Z mięsnej masy uformować dziesięć okrągłych, jednakowej wielkości płaskich kotletów. Posmarować z obu stron oliwą i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować po 4-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone burgery się lubi. W końcowej fazie położyć na wierzch plaster sera żółtego. W tym czasie przekroić bułki na połówki i krótko opiec. Pomidora i ogórka pokroić w cienkie plastry. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i położyć wraz z plastrami pomidora oraz ogórka na bułkach. Usmażone burgery przełożyć na bułki z warzywami. Do środka można również dać trochę sosu czosnkowego.


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto