Upiecz biszkopt z kremem i daktylami!
Składniki na biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka kakao,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na daktylowiec:
10 białek,
10 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
200 gram posiekanych orzechów włoskich,
200 gram pokrojonych rodzynek,
200 gram pokrojonych daktyli.
Składniki na krem:
400 gram masła,
10 żółtek,
4 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
1 czekolada gorzka.
Wykonanie:
Ubić mikserem jajka, cukier i wanilię na sztywno, odmierzyć na sitko mąkę, kakao, proszek, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wymiarach ok 20x40. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie ubić białka z cukrem i wanilią na sztywno, dodać bakalie, delikatnie zamieszać i wylać na identyczną blaszkę. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Masło rozmieszać, dodając stopniowo rozpuszczone 3/4 tabliczki czekolady, po jednym żółtku i puder oraz wanilię.
Na biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, na krem ciasto bakaliowe, na bakalie resztę kremu i wyrównać. Podgrzać pozostałą czekoladę i widelcem zanurzonym w niej kreślić po kremie fale.
Znasz przepis na pyszne ciasto, albo masz pomysł na niedzielny obiad? Podziel się nim z Czytelnikami! Wyślij przepis na adres: [email protected].
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?