Oto przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszną pierś z kurczaka
Składniki ma kiszone buraczki
buraki
chrzan
czosnek
100 g niejodowanej soli
2 litry wody mineralnej
Składniki na puree z warzyw
- białe warzywa korzeniowe ( wykonać z jednego rodzaju lub kilku , np. seler, pietruszka, wężymord) 1 kg
- cebula 150 g
- białe wino 150 ml
- śmietana 30 % 500 ml
- masło 100 g
Dodatkowo
kurczak zagrodowy
czosnek
ulubione zioła
wino
Buraczki. Buraczki wyszorować, pokroić na ćwiartki, osuszyć. Przygotować zalewę z wody i soli. Włożyć do słoika buraki, przekładając chrzanem i czosnkiem, zalać przygotowaną solanką. Czas kiszenia uzależniony jest od temperatury pomieszczenia. Ważne, żeby buraki nie wystawały ponad poziom wody – trzeba je obciążyć.
Puree. Cebule zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone warzywa, zalać winem, zredukować. Dolać śmietanę, gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.
Kurczak. Z kurczaka wyciąć filety ze skórą i kostką od skrzydełka. Pierś obsmażyć na dobrym oleju od strony skóry. Przewrócić, dodać zgnieciony czosnek, ulubione świeże zioła i zimne masło, zbastować mięso. Podlać białym winem i dociągnąć mięso w piekarniku.
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:
Gołąbki z liści kiszonej kapusty z nadzieniem z ryby
Sałatka z pikantnych, kiszonych warzyw
Smażony filet z karpia
Krem z dyni
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?