Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierś z kurczaka zagrodowego na pure z białych warzyw z kolorowymi, kiszonymi buraczkami

Redakcja
Materiały promocyjne

Oto przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszną pierś z kurczaka

Składniki ma kiszone buraczki
buraki
chrzan
czosnek
100 g niejodowanej soli
2 litry wody mineralnej

Składniki na puree z warzyw
- białe warzywa korzeniowe ( wykonać z jednego rodzaju lub kilku , np. seler, pietruszka, wężymord) 1 kg
- cebula 150 g
- białe wino 150 ml
- śmietana 30 % 500 ml
- masło 100 g

Dodatkowo
kurczak zagrodowy
czosnek
ulubione zioła
wino

Buraczki. Buraczki wyszorować, pokroić na ćwiartki, osuszyć. Przygotować zalewę z wody i soli. Włożyć do słoika buraki, przekładając chrzanem i czosnkiem, zalać przygotowaną solanką. Czas kiszenia uzależniony jest od temperatury pomieszczenia. Ważne, żeby buraki nie wystawały ponad poziom wody – trzeba je obciążyć.
Puree. Cebule zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone warzywa, zalać winem, zredukować. Dolać śmietanę, gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.
Kurczak. Z kurczaka wyciąć filety ze skórą i kostką od skrzydełka. Pierś obsmażyć na dobrym oleju od strony skóry. Przewrócić, dodać zgnieciony czosnek, ulubione świeże zioła i zimne masło, zbastować mięso. Podlać białym winem i dociągnąć mięso w piekarniku.

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto