Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]
Historia tej kuchni regionalnej sięga przełomu XVIII i XIX wieku, a prowadzi na tereny południowej Małopolski, zachodniej części Podola i Rusi Czerwonej. Kiedyś, jak i dziś w potrawach można zauważyć wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej, czeskiej, żydowskiej, niemieckiej i wołowskiej.
- Małopolska dziś obejmuje inny region geograficzny niż dawniej. By mówić o kuchni małopolskiej, nie sposób nie nawiązać do Galicji, czyli kuchni terenów wchodzących dawniej w skład Austro–Węgier, w której widoczne (oprócz polskich) były wpływy ukraińskie, żydowskie, austriackie i węgierskie. Do różnorodności tej kuchni pogranicza przyczyniła się także kuchnia podhalańska, huculska, krakowska, lwowska, czy nawet ormiańska – komentuje Magdalena Kasprzyk – Chevriaux, prowadząca blog Tasty Colours.
Do typowych małopolskich potraw należą m.in. maczanka po krakowsku, którą przygotowuje się z wieprzowiny i pieczywa z sosem kminkowym, flaczki na bogato i kaczka po krakowsku, serwowana z kaszą i grzybami. Najbardziej charakterystycznym pieczywem są precle, bajgle i obwarzanki. Nie sposób zapomnieć o chlebie prądnickim, którego recepturę odtwarzano na podstawie zapisków literackich i wspomnień mieszkańców Prądnika (dzisiejsza dzielnica Krakowa). Specjalnościami regionu są kiełbasy: krakowska i lisiecka. Z kolei typowo małopolskim deserem jest babka z kaszy manny z bakaliami, która należała do przysmaków Anny Jagiellonki oraz buchta – ciasto drożdżowe zawijane z powidłami śliwkowymi.
- Kraków od zawsze pachniał kminkiem. Sto lat temu ta przyprawa lądowała w każdym garnku. To z niego powstawała słynna zupa kminkowa, dodawano go do maczanki krakowskiej i do pieczywa. Ale to nie wszystkie przysmaki dawnego Krakowa. Sławne na całe miasto były kanapki Antoniego Hawełki. Były wśród nich zarówno wykwintne, jak te z homarem i sosem majonezowym, jak i regionalne z bryndzą. Na bazie podhalańskiego sera powstał też liptauer (pasta do pieczywa). Dzieciaki uwielbiały małdrzyki, czyli tradycyjne placki twarogowe. Dobrze znany był też głąbik krakowski - sałata łodygowa, która wyglądem przypomina masłową w okresie kwitnienia. Jej łodygi kiszono tak jak ogórki - był to lokalny specjał - wymienia Magdalena Kasprzyk – Chevriaux.
W skład kuchni małopolskiej wchodzi też kuchnia podhalańska. Jej podstawę stanowią grule, czyli ziemniaki i mąka jarcana (jęczmienna) lub owsiana. W całej Polsce znana jest kwaśnica, czyli tradycyjny góralski kapuśniak na żeberkach. Najbardziej popularnym mięsem jest baranina, a z ryb - pstrągi. Tradycyjne wypieki to cenione przez turystów moskale, czyli placki pieczone na blasze. Kuchnia małopolska jest obfita oraz wykwintna i na pewno nie jest jednolita. W tym cały jej urok.
Zupa kminkowa
Składniki:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki kminku
- grzanki
Przygotowanie:
Dwie łyżki masła, drobno pokrojoną marchew, selera, pietruszkę i dwie łyżki kminku podsmażyć chwilę. Wsypać cztery łyżki mąki i smażyć aż zżółknie. Zalać wodą, ciągle mieszając, zagotować. Posolić i gotować przez pół godziny. Podawać z grzankami lub ciastem ptysiowym.
Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl
Kuchnia domowa rządzi!
Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musi być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka,schabowego oraz de volailla, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do
mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano je z frytkami, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.
Zobacz też: Krakowska kuchnia jest jak obwarzanek, czyli o przysmakach stolicy Małopolski [przepis]
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?