18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler radzi na Wielkanoc: musi być kiełbasa i nalewka

Magdalena Stokłosa
fot. akpa/Polsat
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć świeżo tartego chrzanu, wieprzowiny, nóżek. Konieczny jest żurek i biała kiełbasa - najlepiej robiona przeze mnie. (śmiech) Musi być coś słodkiego, na przykład sernik, pascha. No i oczywiście wielka baba, najlepiej dużo bab - takich, siakich, owakich. To właśnie jest Wielkanoc! - mówi Magda Gessler, restauratorka.

Czytaj też: Magda Gessler w Krakowie. Otworzyła "Marcello Ristorante" na Rynku Głównym [ZDJĘCIA]

Co zgodnie z tradycjami polskiej kuchni powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?
To biały obrus, dużo hiacyntów, zapach bukszpanu, świeżo posianego owsa. Najlepiej, aby na stole było mnóstwo kwiatów, zielonych wianków. Wielkanoc to sezon na tulipany. To także jajka na twardo, w ogóle dużo jajek, dużo zielonego, dużo świeżego powietrza i borówek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć świeżo tartego chrzanu, wieprzowiny, nóżek. Konieczny jest żurek i biała kiełbasa - najlepiej robiona przeze mnie. (śmiech) Musi być coś słodkiego, na przykład sernik, pascha. No i oczywiście wielka baba, najlepiej dużo bab - takich, siakich, owakich. To właśnie jest Wielkanoc!

Tak Wielkanoc i świąteczny stół wyglądają też w domu Magdy Gessler?
To stół wielkanocny Polski przedwojennej. Były też ćwikła, chrzan w wielu potrawach, no, i nalewki.

Jakieś konkretne?
Różne, byle owocowe. Są bardzo wskazane do wieprzowiny. Wspaniałe są nalewki z czarnej porzeczki, z czerwonej oraz z malin.

Czego nie może zabraknąć na Wielkanoc u Magdy Gessler?
Jest wszystko to, co wymieniłam na początku. Jednak zawsze sama robię białą kiełbasę.

Jak robi się białą kiełbasę domowym sposobem?
Ubija się wieprzowinę z cielęciną, dając jej klapsy z rosołem, dodając ziele angielskie, majeranek i czosnek grubo siekany z dużą ilością tłuszczu z podgardla. Ma sikać! Tym wszystkim nadziewamy naturalne jelita.

Co jest Pani ulubionym przysmakiem wielkanocnym?

Uwielbiam jajka na twardo z majonezem albo jajka faszerowane po polsku.

Jest Pani protestantką. Czy świąteczne zwyczaje protestantów różnią się od tych znanych u katolików?

Jest bardzo podobnie, a kulinarnie nie ma chyba żadnych różnic.

Koszyk ze święconką też jest taki sam?
W koszyku jest to samo, tylko po godzinie dwunastej chodzi się z nim wokół kościoła i całuje kogo się chce. Zawartość konkretnego koszyka zależy wyłącznie od zamożności danego domu.

Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Magda Gessler radzi na Wielkanoc: musi być kiełbasa i nalewka - Kraków Nasze Miasto

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto