Kruche babeczki z malinami
Czas : 1,5 godziny razem z chłodzeniem ciasta
Składniki:
1/2 szklanki mąki
5 dag zimnego masła z lodówki ( 1/4 kostki )
1/4 szklanki białego cukru
1 żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
6 łyżeczek serka homogenizowanego waniliowego
10-20 świeżych malin
listki melisy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie
Ugnieść ciasto z mąki , masła , żółtka, cukru, szczypty soli , soku z cytryny , otartej skórki cytrynowej.
Wylepić tym ciastem 10 mini foremek bo babeczek ( średnica 5 cm - oryginalnie chyba są do mufinek ) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piec do zrumienienia w nagrzanym do 180 *C piekarniku lub piekarniku do zapiekanek ok.15 minut aż się lekko zrumienią.
Wyjąć -zostawić do ostygnięcia.
Wyjąć z foremek.
Na każdą kruchą babeczkę kłaść pół łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego *, a na niego świeżą malinę . Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
* Może być również budyń waniliowy, bita śmietana, krem.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?