Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Mięso zielone w środku. Zaalarmowany sanepid przeprowadził kontrolę na targowisku

Małgorzata Mrowiec
fot. Czytelniczka
O tym, że kupione na placu Imbramowskim w Krakowie mięso po rozkrojeniu okazało się zielone i zepsute, jego nabywczyni zaalarmowała sanepid. Są już wyniki kontroli. Właściciel firmy, która istnieje od 20 lat podkreśla, że nigdy nie miał reklamacji.

Kraków. Kupiła mięso z zielonym wnętrzem. "Było zepsute, rozkładało się" [ZDJĘCIE]

Przypomnijmy, pani Aneta kupiła 23 listopada karkówkę. Mięso trzymała w zamrażalniku. Kawałek po kilku dniach odkroił i zjadł narzeczony 26-latki. 4 grudnia chcieli zjeść resztę, jednak po rozmrożeniu i rozkrojeniu okazało się, że mięso w środku jest zielone i rozkładające się. Uwiecznione na zdjęciu robi fatalne wrażenie. Pani Aneta zgłosiła sprawę do sanepidu. Paragonu nie ma.

Odbyła się już kontrola. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej odwiedzili kiosk na placu Imbramowskim wskazany przez krakowiankę. To sklep Firmy Mięsno-Wędliniarskiej Owczary.

Jak przekazuje Jacek Żak, rzecznik małopolskiego sanepidu, podczas kontroli stwierdzono w obrocie trzy sztuki (ok. 9 kg) karczku wieprzowego. Było to mięso z bieżącej oferty. - Partia mięsa z 23 listopada została dawno sprzedana, nikt inny nie zgłosił uwag do jakości mięsa - informuje Jacek Żak.

Mięso zostało przekrojone i inspektorzy dokładnie mu się przyjrzeli. Nie znaleźli ropieni ani oznak zepsucia. - Wykazywało właściwości charakterystyczne dla mięsa świeżego - relacjonuje kontrolę rzecznik. Sprzedawca posiada stosowne pozwolenia dotyczące wprowadzania mięsa do obrotu.

Rzecznik wyjaśnia przy tym, że sanepid zajmuje się kontrolą warunków sanitarnohigienicznych produktów wprowadzanych do obrotu, natomiast nadzorem nad produkcją mięsa i jego dopuszczeniem do sprzedaży - Inspekcja Weterynaryjna. Sprawa zostanie przekazana do IW, celem podjęcia dalszego postępowania wyjaśniającego.

- Moim zdaniem to nagonka na place targowe lub działanie konkurencji - mówi właściciel firmy Marek Bubka. Podkreśla, że od 20 lat handluje mięsem, nigdy dotąd nie zdarzyła się podobna sytuacja, ani nie miał reklamacji, a prasa pisała o nim w superlatywach.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto