Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Wybory konsumentów coraz rzadziej są dziełem przypadku. Niestety, czytanie informacji na opakowaniu produktów spożywczych nie gwarantuje, że wybierzemy ten najlepszy.

Liczba osób czytających wnikliwie etykiety produktów spożywczych stale rośnie, co – z punktu widzenia ekspertów od żywienia – jest niezwykle pozytywnym zjawiskiem, świadczy bowiem o poważnym podejściu do kwestii jedzenia.
Zainteresowanie wartością odżywczą i składem pokarmów deklarują przede wszystkim młodzi ludzie (zwłaszcza matki niemowląt), choć nie brak osób dojrzałych, zafascynowanych zdrową żywnością i jej wpływem na organizm.

Kupuj żywność ostrożnie!

Przystępnie podane informacje na temat żywności to rzadki widok na etykietach produktów spożywczych. Naszą uwagę przykuwają hasła reklamowe („promocja”, „niższa cena”, „naturalny”, „świeży” itp.) i mocne kolory, a natłok dodatkowych – nierzadko zbędnych – informacji sprawia, że odnalezienie tabeli wartości odżywczych to nie lada sztuka. W takiej sytuacji łatwo o pomyłkę. Jeśli nie chcesz paść ofiarą pomysłowych producentów żywności, w trakcie zakupów spożywczych pamiętaj o następujących wskazówkach:

1. Liczba kalorii podana na etykiecie produktu odnosi się zwykle do 100 g lub jednej sztuki, gdy w opakowaniu są dwie jego porcje (np. dwa batoniki czekoladowe). Jeżeli jesteś na diecie lub zależy ci na utrzymaniu obecnej wagi, policz, ile kalorii dostarczysz swojemu organizmowi, spożywając całą zawartość pudełka.
2. Analizując skład produktu, nie zapominaj, że pierwszy składnik występuje w największej ilości, a każdy kolejny – w odpowiednio mniejszej. Jeśli głównym składnikiem rzekomo zdrowej przekąski jest cukier, warto poszukać zdrowszej alternatywy.
3. Sprawdź, jaki odsetek dziennego zapotrzebowania na konkretny składnik odżywczy pokrywa porcja danego produktu. Zastanów się, czy włączenie tego pokarmu do jadłospisu nie spowoduje nadmiernej podaży soli lub cukru.
4. Jeśli szukasz produktu o wysokiej zawartości błonnika, nie daj się zwieść zapewnieniom producentów i zobacz, czy w 100 g znajduje się co najmniej 5 g tej substancji.
5. Unikaj produktów, które w jednej porcji mają więcej niż 5 g cukru – to najprostszy sposób na kontrolowanie wagi. Pamiętaj, że w składzie żywności nierzadko podaje się inne nazwy cukru (np. wysokofruktozowy syrop kukurydziany, dekstroza) – ten prosty zabieg pomaga zmylić nieświadomego nabywcę.
6. Jeżeli masz nadciśnienie lub chorujesz przewlekle, ogranicz spożycie sodu do 1500 mg dziennie i koniecznie sprawdzaj zawartość tego pierwiastka w żywności. Warto uświadomić sobie, że nawet zdrowe osoby powinny spożywać nie więcej niż 2300 mg sodu w ciągu dnia.
7. Pamiętaj, że tłuszcze tłuszczom nierówne. O ile nienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, tłuszcze nasycone i tak zwane tłuszcze trans uchodzą za szkodliwe, a ich spożycie warto ograniczać.

Produkty dla osób na diecie

Szczególnie wiele nadużyć pojawia się w obrębie produktów o obniżonej kaloryczności lub mniejszej zawartości tłuszczu. Nie miejmy złudzeń – nie wszystkie produkty reklamowane jako „light”, „niskokaloryczne”, „zdrowe” lub „niskotłuszczowe” spełniają wymagania stawiane żywności tego typu. Jak poznać, że dany produkt to dobry wybór?
1. Żywność „light” powinna mieć o 1/3 mniej kalorii i o 50% mniej tłuszczu niż ich pełnowartościowe odpowiedniki.
2. Niskokaloryczne produkty mogą zawierać maksymalnie 40 kalorii w jednej porcji.
3. Produkty niskotłuszczowe nie powinny mieć więcej niż 3 g tłuszczu w 100 g.
4. „Zdrowa” żywność to taka, która zawiera mało sodu, cholesterolu i tłuszczu.

Zdrową alternatywą dla zwykłej żywności mogą wydawać się obecnie produkty organiczne, nie zapominajmy jednak, że pod względem zawartości składników odżywczych i kalorii nie różnią się od produktów wytwarzanych z użyciem nawozów i pestycydów.


Partnerem serwisu jest




Dieta i odżywianie

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

xyz59 (gość)

"2. Niskokaloryczne produkty mogą zawierać maksymalnie 40 kalorii w jednej porcji." Oczywiście chodzi o jednostki kaloryczności 1000 razy WIĘKSZE !!!!!! - 40 kcal - KŁANIA się szkoła podstawowa lub gimnazjum