Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowana gicz jagnięca z chrupiącymi warzywami soczewicą i serowymi kluseczkami

Redakcja
Materiały promocyjne

Oto przepis Tomasza Dziury na gotowaną gicz

Składniki na gicz jagnięcą
700 g giczy (2 sztuki)
100 g włoszczyzny
sól
pieprz

Składniki na kluseczki serowe nioki
50 g sera białego
1 jajko
50-100 g mąki
1 g soli

Dodatkowo
50 g soczewicy czarnej
10 g papryki
10 g selera naciowego
10 g pomidorów koktajlowych
10 g marchewki
10 g kapusty
kolendra

Sposób przygotowania
Gicz. Gicz umyć i włożyć na gorącą wodę, gotować godzinę szumując. Następnie dodać warzywa, sól i gotować na małym ogniu aż do miękkości giczy.
Kluseczki. Ser rozgnieść w prasce, dodać jajko, sól i mąkę do gęstości. Gdy masa będzie jednolita i dość twarda, zwalcować i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszować w gorącej wodzie.

Składanie dania. Soczewice ugotować na wolnym ogniu.
Do wywaru i giczy dodać warzywa i po zagotowaniu ugotowaną soczewice kluseczki i kolendrę.

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto