Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Górale w tłusty czwartek wybierają domowe pączki. Pytamy o przepis panią Wiesię

Tomasz Mateusiak
Wiesława Kucharzyk dzieli się z nami przepisem na pączki
Wiesława Kucharzyk dzieli się z nami przepisem na pączki Tomasz Mateusiak
Dziś tłusty czwartek, dzień, w którym każdy z nas na 24 godziny porzuci wszystkie diety cud i będzie delektować się smakiem tłuściutkich pączków, faworków czy wszelkiego rodzaju ciast. Większość z nas łakocie kupi w cukierniach, ale najwięksi smakosze najprawdopodobniej zrobią je sami. Wiadomo przecież, że nic nie smakuje tak jak własne wypieki. Zapytaliśmy zakopiańską gospodynię, jak je zrobić.

- Uwielbiam domowe pączki i zawsze na tłusty czwartek robię je sama - mówi Wiesława Kucharzyk z Zakopanego. - Pracowałam w cukierni, więc wiem, jak je zrobić.

Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto