Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gołąbki z liści kiszonej kapusty z nadzieniem z ryby, pęczaku i grzybów z sosem z wina i śmietany

Redakcja
Materiały promocyjne

Oto przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszne gołąbki z liści kiszonej kapusty

Składniki na gołąbki
cała główka kiszonej kapusty (można kupić na dobrych placach)
200 g kaszy pęczak
200 g cebuli
dymka
400 g ryby (dorsz, łosoś lub sandacz - ważne by był filet bez ości)
25 g suszonych grzybów (podgrzybek, borowik)
100 g masła

Składniki na sos
500 ml wina białego wytrawnego
500 ml śmietany 30%
główka czosnku
20 g świeżego tymianku

Wykonanie
Grzyby namoczyć, następnie je ugotować, a po wystudzeniu pokroić na paseczki. Wywar zachować. Zeszklić do złotego koloru cebule na maśle. Dodać kaszę i ugotować ją na wywarze z grzybów (wywar nie może być za mocny, by nie był gorzki). Półtwardą kaszę odstawić i przykryć do wystudzenia. Pokroić rybę na kostkę (ok. 1 cm). Do kaszy dodać grzyby, pokrojoną dymkę oraz posoloną rybę. Całość doprawić solą i pieprzem. Następnie zwinąć klasyczne gołąbki. Zapiec w piekarniku podlane resztą wywaru 15 min w 180 stopniach.
Sos. Wino zredukować (ugotować) z tymiankiem i przekrojoną główką czosnku do objętości ok. 150 ml. Dodać śmietanę i gotować nadal, by sos zgęstniał. Przecedzić sos przez sito i zmiksować go ręcznym blenderem. Jeśli ktoś lubi, można dodać w tym momencie 50 g masła.

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto