Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Skawinie

Materiał partnera zewnętrznego Zaktualizowano 
Przed nami wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 2 września na rynku w Skawinie. To ostatnia w tym roku okazja, żeby podczas tego wydarzenia skosztować regionalnych specjałów, spróbować swoich sił w mistrzowskiej kuchni pod okiem Andrzeja Polana i Dominiki Wójciak, czy zakupić regionalne i tradycyjne produkty od najlepszych małopolskich producentów żywności. Początek o godz. 10.

Wszyscy, którzy mieli okazję uczestniczyć choć w jednym Małopolskim Festiwalu Smaku, który w te wakacje zawitał do Krakowa, Miechowa, Nowego Targu, Starego Sącza i Tarnowa, zgodnie przyznają, że taka uczta regionalnych smakołyków zdarza się nieczęsto. Pełna zapachów kuchnia na świeżym powietrzu, w której prym wiedzie znany kucharz Andrzej Polan i zwyciężczyni znanego programu telewizyjnego, blogerka kulinarna Dominika Wójciak, na każdym festiwalu serwuje znakomite potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników. Wokół trwają targi produktów regionalnych i tradycyjnych. Na stoiskach wystawców kusi bogactwo różnorodnych smaków – miody, sery, wędliny, ryby, pierogi, soki, przetwory i konfitury, słodkości… A to wszystko w sielskiej atmosferze, w otoczeniu kwiatów z babcinego ogródka i ziół, których nie brakuje w aranżacji festiwalowych przestrzeni. Nie inaczej będzie w Skawinie.

Jakich potraw będzie można spróbować tym razem? Andrzej Polan szykuje nie lada niespodziankę w postaci dań, które będą reminiscencją i podsumowaniem całej edycji festiwalu pod tajemniczo brzmiącą nazwą: „Finałowa zawierucha”. Będzie można spróbować zupy będącej połączeniem żurku krakowskiego i zalewajki w towarzystwie ciepłych bajgli z kruszonką z kiełbasy i suski sechlońskiej. Smakowicie zapowiada się też karp zatorski w szuwarach… czyli sałacie po orawsku oraz uczta warzywna z jajkiem zielononóżki kuropatwianej.

Dominika Wójciak ugotuje kremową zupę z pieczonych warzyw z końca lata z grzanką, gołką i ziołowym pesto. Pod okiem blogerki w trakcie warsztatów kulinarnych dzieci i dorośli będą próbować swoich sił w przygotowaniu jarskich potraw z akcentami jesiennymi. Najmłodsi zaserwują knysze z kaszą gryczaną i dynią oraz wytrawnym sosem śliwkowym z miętą, a dorośli - węgierki, gruszki i jabłka zapiekane pod mleczną kruszonką i aromatyczną dyniową kawę orkiszową.

Podczas wydarzenia odbędzie się finał konkursu „Gotuj z mistrzem”, w którym przez miesiąc wszyscy zainteresowani mogli zgłaszać swoje przepisy z wykorzystaniem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Spośród nadesłanych propozycji Andrzej Polan wybrał 4 finalistów, którzy w Skawinie przygotują swoje potrawy. Wśród dań finalistów znajdą się: redykołka w sosie lawendowym z różowym pieprzem, suską sechlońską, czipsem z kiełbasy lisieckiej i grzanką z obwarzanka, kiełbasa piaszczańska w pomidorach po krakowsku, sałatka z pomidorów z grzankami z chleba prądnickiego w towarzystwie wytrawnej konfitury z jabłkami łąckimi i kiełbasą piaszczańską z oscypkiem, budyń z jagnięciny podhalańskiej z musem jabłkowym z Łącka. Jury wybierze najsmaczniejsze z nich i przyzna nagrody.

Na gości festiwalu będą czekać także dodatkowe atrakcje m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty. Inspirujące warsztaty dla najmłodszych i dorosłych poprowadzi Koło Gospodyń Wiejskich. Ponadto, każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce oraz wziąć udział w zabawach, wygrywając przy tym małopolskie upominki.

Skawina zasmakowała w regionalnych specjałach - relacja z wydarzenia

Wszystko, co pyszne, szybko się kończy – zgodnie stwierdzili uczestnicy ostatniego w tym roku Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w minioną niedzielę w Skawinie. Podczas wydarzenia można było spróbować m.in. zalewajki z barszczem krakowskim w towarzystwie ciepłych bajgli, karpia zatorskiego w szuwarach, czyli sałacie po orawsku czy wariacji warzywnej z jajkiem zielononóżki kuropatwianej.

Skawina to ostatni przystanek na mapie kulinarnej podróży Małopolskiego Festiwalu Smaku, który przez całe wakacje gościł też w innych małopolskich miastach: Krakowie, Miechowie, Nowym Targu, Starym Sączu i Tarnowie. Dziękuję wszystkim, którzy byli razem z nami. Jestem przekonany, że wiele osób podczas tych wydarzeń zasmakowało w regionalnych specjałach i pokochało małopolską kuchnię. Liczę na to, że małopolskie produkty tradycyjne i regionalne będą się cieszyć równie dużą popularnością przez cały rok, a inspiracje kulinarne z Małopolskiego Festiwalu Smaku będą wykorzystywane w wielu domach – mówi Jacek Krupa, Marszałek Województwa Małopolskiego.

W każdym z miast, w których w tym roku gościł Małopolski Festiwal Smaku, można było skosztować innych potraw przygotowywanych podczas pokazów gotowania przez znanych mistrzów kuchni: Andrzeja Polana i Dominikę Wójciak. Były letnie smaki w wersji słodkiej, wytrawne połączenia kulinarne, specjały dla miłośników konkretnego jedzenia z porcją mięsa i wielbicieli potraw jarskich. Mimo tej różnorodności, coś jednak łączyło te dania – wszystkie były przygotowane z wykorzystaniem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Wszystkie znikały z talerzy równie szybko.

Na Małopolski Festiwal Smaku chętnie przychodziły całe rodziny. Festiwalowe niedziele były wyjątkowe pod tym względem, że zamiast gotować obiad w domu, można było spróbować małopolskich potraw przygotowanych przez mistrzów kuchni czy znaleźć nowe inspiracje kulinarne. Najlepszą okazją do nauki nowych połączeń smakowych były warsztaty kulinarne, w których mogli brać udział wszyscy, bez względu na wiek. W Skawinie pod okiem Dominiki Wójciak dorośli przygotowali niezwykle kuszący jesienny deser w postaci węgierek, gruszek i jabłek zapiekanych pod mleczną kruszonką oraz aromatyczną dyniową kawę orkiszową. Dzieci natomiast zaserwowały knysze z kaszą gryczaną i dynią oraz wytrawnym sosem śliwkowym z miętą.

Festiwal pozwolił także odkryć nowe talenty kulinarne. W Skawinie odbył się finał konkursu „Gotuj z mistrzem”, w którym przez miesiąc wszyscy zainteresowani mogli zgłaszać swoje przepisy na dania z wykorzystaniem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Autorzy najlepszych przepisów przygotowywali na żywo swoje potrawy. Najsmaczniejsza okazała się kiełbasa piaszczańska w pomidorach po krakowsku a jej autor otrzymał nagrodę.

Wszyscy, którzy chcieli przedłużyć przyjemność smakowania potraw, mogli zrobić zakupy na towarzyszących festiwalowi targach produktów regionalnych i tradycyjnych. Stoiska wystawców uginały się od bogactwa różnorodnych smaków – aromatycznych miodów, serów, wędlin, ryb, pierogów, soków, przetworów i konfitur, słodkości…

Wśród dodatkowych atrakcji festiwalu były m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty – tym razem zgłoszone przez wystawców. Inspirujące warsztaty dla najmłodszych i dorosłych każdorazowo prowadziło też Koło Gospodyń Wiejskich. Ponadto, każdy uczestnik festiwalu mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce oraz wziąć udział w zabawach, wygrywając przy tym małopolskie upominki. A to wszystko w sielskiej atmosferze, w otoczeniu kwiatów z babcinego ogródka i ziół, których nie brakowało w aranżacji festiwalowych przestrzeni.

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3