Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Pierogów w Krakowie. Najlepsze ruskie Babci Władzi [ZDJĘCIA]

Marian Satała
Dobiega końca trwający od środy 16. Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Impreza organizowana przez Krakowską Kongregację Kupiecką i Krakowskie Biuro Festiwalowe gromadziła codziennie tłumy krakowian i turystów, którzy degustowali rozmaite rodzaje pierogów przygotowanych przez 15 restauratorów.

Corocznie podczas Festiwalu odbywają się dwa konkursy na najsmaczniejsze pierogi. W pierwszym nagrodą jest przechodnia figurka św. Jacka z pierogami a o zwycięstwie decyduje profesjonalne jury. W tym roku zadaniem restauratorów było wykonanie najsmaczniejszych pierogów ruskich. Przewodniczący jury Kuba Pieróg strasznie grymasił jeśli chodzi o te pierogi. Narzekał, że restauratorzy za wszelką cenę chcą je uatrakcyjnić, zapominając o tym, że dominujące w tym rodzaju pierogów powinny zostać ziemniaki i ser. Z opinią tą zgodził się też juror Zbigniew Kurleto, który jako znany mistrz kuchni prowadził podczas Festiwalu warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, których głównym tematem były pierogi. Stanowisko jury było jednoznaczne - pierogi ruskie Babci Władzi w tym roku dzierżą palmę pierwszeństwa.

Drugi werdykt ogłosiła Malina Szczepańska reprezentująca KBF. Zadaniem organizatorów w tym przypadku było policzenie głosów publiczności na najsmaczniejsze pierogi. W tym przypadku nie chodziło o konkretny rodzaj pierogów, tylko firmę która je oferowała. Różnicą 1 głosu wygrały Pierogowe Fantazje i ta firma przez rok będzie się szczyciła posiadaniem statuetki króla Kazimierza Wielkiego.

Leszek Lejkowski, zastępca prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej dziękując restauratorom za wysiłek stwierdził, że ten Festiwal przyczynia się do wielkiej promocji naszego miasta. W tym roku wśród gości było wyjątkowo dużo obcokrajowców. Nawet bliscy nam kulturowo Włosi, Francuzi czy Hiszpanie ze zdziwieniem odkrywali nowe smaki polskich potraw.

Kuba Pieróg, przewodniczący jury przypomniał, że w przyszłym roku Kraków będzie gastronomiczną stolicą Europy. Z popularności krakowskiego Festiwalu Pierogów można wnioskować, że właśnie pierogi będą jednym z przysmaków, który przyciągnie do nas za rok rzesze smakoszy.

Marta Zdebska i Agnieszka Gomółka szefujące firmie "Magi" z Trzciany, której pracownicy ręcznie lepią pierogi, robią krokiety, gołąbki, naleśniki według receptury Babci Władzi z dumą prezentują statuetkę św. Jacka. - W krakowskim Festiwalu uczestniczymy po raz czwarty, a trzykrotnie otrzymaliśmy pierwsze miejsce. To zobowiązuje do dalszych starań. Mamy nadzieję na rozbudowę naszej firmy, mamy już wybudowane fundamenty pod nowy zakład. Na razie gnieździmy się na 80 metrach kwadratowych i jest naprawdę ciasno. Szczególnie, że wzbogaciliśmy ofertę o wyroby cukiernicze tez wg. receptur Babci Władzi.

Pomału więc tegoroczny Festiwal Pierogów przechodzi do historii. Jeszcze tylko wieczorem o godz. 19 wystąpi grający swing zespół Lazy Swingers Band, który rozkołysze wszystkich zgromadzonych i zachęci do wspólnej potańcówki. A stoiska czynne będą do wyczerpania pierogowych zapasów.

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

FLESZ: “Mały ZUS” - większe oszczędności dla firmy

Źródło: vivi24

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Pierogów w Krakowie. Najlepsze ruskie Babci Władzi [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto