O festiwalowe Grand Prix ubiegać się będzie w sumie 60 producentów żywności wyłonionych w Krakowie, Tarnowie, Nowy Sączu, Nowym Targu, Oświęcimiu i Miechowie. Przygotowane przez nich specjały ocenią w kilku kategoriach doświadczeni mistrzowie sztuki kulinarnej, wśród nich m.in. Robert Makłowicz. O trofeum ,,Małopolskiego Smaku 2009" zawalczą m.in. pieczone pierogi igołomskie, kefir skalski, parówki cesarskie, jaja sadzone, kiełbasa lisiecka oraz wino z aronii.
Autorzy tych kulinarnych rarytasów chętnie zdradzają tajniki wyrobu swoich produktów. Sekretem niepowtarzalnego smaku igołomskich pierogów jest nietypowe ciasto. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Igołomi, autorki przepisu na to słynne już danie, mówią, że choć w wystawionych w półfinale pierogach przygotowały akurat nadzienie z kapusty i grzybów, to tak naprawdę farsz może być dowolny, byle był pikantny. Znacznie ważniejszy jest skład ciasta, który tworzą m.in. ser i zioła prowansalskie.
Do pysznych pierogów jak ulał pasuje dobre wino, warto spróbować tych małopolskich. Z ich produkcji słynie Koło Gospodyń Wiejskich w Winiarach. W półfinale panie prezentowały trunek z aronii. Cieszył się takim wzięciem u degustatorów, że do finału w Krakowie nie uchowała się ani butelka. Gospodynie wybrnęły z tego, przygotowując... inne wino. Dzięki temu wszyscy, którzy odwiedzą plac Wolnica podczas festiwalu, będą mogli spróbować wina słodkiego, o jasnym zabarwieniu i aromacie kwiatów czarnego bzu, z którego został ów specjał sporządzony.
To nie wszystkie atrakcje weekendowej imprezy. Szefowie kuchni małopolskich restauracji przygotują też na placu potrawy na oczach widzów, a festiwalowa publiczność ubierze w tym czasie 3,5-metrową figurę królowej Bony w warzywa. Temu żywnościowemu happeningowi będą towarzyszyć opowieści historyczne na temat kulinariów, przygotowywania i spożywania posiłków, a nawet stylu ubierania się w czasach panowania królowej Bony.
W trakcie trwania Wielkiego Finału publiczność odwiedzająca plac Wolnica będzie mogła także oddawać głosy na najsmaczniejsze produkty. Wystarczy wrzucić wypełniony kupon do urny umieszczonej przy stoisku danego wystawcy. Plebiscyt potrwa do godziny 13.30 w niedzielę. Wśród tych, którzy oddadzą ważny głos, rozlosowane zostaną nagrody.
Kulinarną imprezę organizuje województwo małopolskie. Odbywa się pod patronatem ,,Gazety Krakowskiej".
Program finału
Sobota, godz. 10
Rozpoczęcie kiermaszu dla publiczności.
godz. 11
Otwarcie imprezy przez marszałka województwa małopolskiego oraz rozpoczęcie degustacji i plebiscyt dla publiczości.
godz. 11.40
Pokaz gotowania w wykonaniu mistrzów kucharskich z małopolskich restauracji.
godz. 12.15 Prezentacje wystawców.
godz. 13.55 Ubieranie "Bony w warzywa".
godz. 17
Koncert zespołu Turnioki.
godz. 18
Zakończenie pierwszego dnia festiwalu.
Niedziela, godz. 10 .15
Rozpoczęcie konkursu "Małopolski Smak".
godz. 12. 40
Wielkie gotowanie zupy.
godz. 13. 30
Zakończenie plebiscytu dla publiczności.
godz. 14. 20
Konkurs wiedzy o Małopolsce.
godz. 16. 30
Rozstrzygnięcie konkursu, plebiscytu i losowanie nagród.
godz. 17
Koncert zespołu Folkooperacja i zakończenie festiwalu.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?