Ostatnio cukier stał się gorącym tematem. Szybko znikał ze sklepowych półek, a jego cena błyskawicznie rosła. Według GUS, cukier w lutym podrożał w Polsce o 9,6 proc. W niektórych sklepach kosztował nawet powyżej 6 zł za 1 kg.
Studenci Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie postanowili stawić czoło szalejącej drożyźnie. W ubiegłym miesiącu rozpoczęli intensywne badania nad nowym, tanim zamiennikiem cukru. Prace zakończyły się sukcesem.
Hala Wisły Kraków uratowana! Jest inwestor
- Największą korzyścią naszego wynalazku jest łatwość jego wytworzenia - mówi student IV roku chemii Jacek Bielan. - Tanie koszty produkcji na pewno w przyszłości przełożą się na cenę.
- Nasz produkt, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ma płynną konsystencję. Myślę, że będzie zdrowszy i lepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu - tłumaczy dr Danuta Szyszko, opiekun i koordynator projektu.
Studenci pracują teraz nad tym, by ich projekt trafił do przemysłu. Czy to się uda, przekonamy się niebawem.
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!
Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: Były ubek podejrzany o podpalanie kobiety
Sportowetempo.pl. Najlepszy serwis sportowy
Nowy pistolet MPS z Fabryki Broni "Łucznik"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?