11 z 11
Poprzednie
Przejdź na i.pl
10 rzeczy, które na pewno zepsują Twój wyjazd. Możesz ich jeszcze uniknąć
Salmonella i gronkowiec
Zakażenie salmonellą to jedna z najczęstszych przyczyn dolegliwości żołądkowych. Źródłem zakażenia są zwykle produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, mkleko i przetwory mleczne. Nosicielami bakterii mogą być zwierzęta hodowlane, ale może je przenieść na żywność także człowiek, gryzonie czy muchy. Niewłaściwe przechowywanie i brak higieny przygotowania posiłków ułatwiają ekspansję bakterii. Również zakażenie gronkowcem jest uciążliwe, dla których najlepszą pożywką są produkty węglowodanowe - lody, kremy, czy ciastka. Objawy zatrucia: ból brzucha, wymioty i biegunka, pojawiają się szybko - czasem już 30 minut po spożyciu posiłku.